Skip to main content
|

Μυτιλήνη: Ο Ακιφ και ο Αμίρ είναι Ελεύθεροι!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Aίσιο τέλος έλαβε η περιπέτεια του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι, των δυο νεαρών Αφγανών, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα το Σεπτέμβριο του 2020 σε 50 χρόνια φυλάκισης ο καθένας ως διακινητές. Σήμερα, στα δικαστήρια της Μυτιλήνης εκδικάστηκε, μετά από πολλές αναβολές, η έφεσή τους και η απόφαση ήταν αθώωση του Ακίφ από κάθε κατηγορία, ενώ η κάθειρξη του Αμίρ μετατράπηκε σε φυλάκιση 8 ετών, αλλά αποφυλακίζεται γιατί έχει εκτίσει το απαραίτητο μέρος της ποινής του.

Ερχόμενοι από το Αφγανιστάν, ο Ακίφ και ο Αμίρ, ο οποίος μάλιστα ήρθε μαζί με την έγκυο γυναίκα του και το μικρό παιδί τους, βρίσκονταν πάνω στην ίδια βάρκα. Πριν τους εγκαταλείψει ο διακινητής, έδωσε το πηδάλιο στον Αμίρ. Ο Ακίφ έτυχε απλώς να κάθεται δίπλα του. Καταδικάστηκαν συνοπτικά και χωρίς στοιχεία σε βάρος τους, σε 50 χρόνια φυλακή, ενώ η έφεσή τους αναβλήθηκε δυο φορές τον περασμένο Μάρτιο και μια ακόμη τον Απρίλιο. Ο Αμίρ είδε το δεύτερο παιδί του για πρώτη φορά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η καταδίκη τους δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης προσφύγων ως διακινητές, είναι μια πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που φιλοδοξεί να αποτρέψει περισσότερους πρόσφυγες να έρθουν στην χώρα. Η πρακτική βασίζεται στον νόμο 4251/2014, που υπαγορεύει ότι όποιος βρίσκεται στο πηδάλιο του σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής, σε χρόνο φυλάκισης ίσο με 3 έτη ανά επιβάτη και επιπλέον 15 έτη ανά άτομο που ενδεχομένως χάσει τη ζωή του κατά το ταξίδι.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πραγματικός διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο, αφού πρώτα δώσει -συχνά υπό την απειλή όπλου- το πηδάλιο σε έναν άτυχο πρόσφυγα που βρίσκεται κοντά του. Όταν η Ακτοφυλακή εντοπίσει τη βάρκα, ο άτυχος που βρέθηκε στο τιμόνι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως ο διακινητής.

Η αθώωση τους αποτελεί παράλληλα και μια νίκη της διεθνούς πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, «142 χρόνια φυλακή: Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ», η οποία υποστηρίζεται από περισσότερους από 2000 ευρωβουλευτές, ΜΚΟ, και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, που σκοπό έχει την υποστήριξη όλων των άτυχων προσφύγων, που πέφτουν θύματα αυτής της αδικίας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Στ. Κούλογλου δήλωσε: «Ο Ακίφ Ραζούλι έμεινε δυόμιση χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη εναντίον του. Από εδώ και στο εξής οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες αυτής της πολύ μεγάλης αδικίας που κόντεψε να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι θετικό γεγονός ότι αποφυλακίζεται και ο Αμίρ Ζαχίρι, που ακόμη και αν έπιασε κάποια στιγμή το πηδάλιο, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, είναι επίσης αθώος καθώς προσπάθησε να σώσει την έγκυο γυναίκα και το 4χρονο κοριτσάκι του.

Επιτέλους διεξήχθη μια πραγματική δίκη, που έδωσε τη δυνατότητα στους κατηγορούμενους να απολογηθούν. Η απόφαση του δικαστηρίου αποκαθιστά εν μέρει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η ετυμηγορία αποτελεί μια πρώτη νίκη της πρωτοβουλίας που έχω ξεκινήσει μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, για τους εκατοντάδες άδικα καταδικασμένους σε εξοντωτικές ποινές πρόσφυγες. Θέλω να τους ευχαριστήσω όπως και τον Αλέξανδρο Γεωργούλη, τον Δημήτρη Χούλη και τους άλλους άξιους συνήγορους των δύο κατηγορούμενων. Τον Ιανουάριο έχουμε τη μεγάλη δίκη του Μοχάμαντ που έχει καταδικαστεί άδικα σε 142 χρόνια φυλακή. Θα είμαστε και πάλι εδώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο 2019, οδηγήθηκαν στις ελληνικές φυλακές 1905 άτομα, καταδικασμένοι ως διακινητές, μετά από δίκες που διαρκούν κατά μέσο όρο 28 λεπτά, συχνά χωρίς την παρουσία μεταφραστή, και με μέση ποινή τα 44 χρόνια. Παρά την πανδημία και τα lockdown παγκοσμίως, ο αριθμός τους στις αρχές του 2022 αυξήθηκε σε 2.282. Η ομάδα των καταδικασμένων «διακινητών» στις ελληνικές φυλακές είναι η δεύτερη πληθυσμιακά κατηγορία κρατουμένων.

Μια άλλη περίπτωση τέτοιας καταδίκης, είναι αυτή του Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, πολιτικού πρόσφυγα από τη Σομαλία, που αποτελεί και το πρόσωπο-σύμβολο της εκστρατείας. Ο Μοχαμάντ, που είναι καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή, με την ίδια κατηγορία, κατά το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα, βρέθηκε μπροστά σε ένα αδιέξοδο: Ο πραγματικός διακινητής εγκατέλειψε το σκάφος, αλλά πριν το κάνει, του έδωσε το πηδάλιο. Ο ίδιος δεν ήξερε να κυβερνά σκάφος, αλλά παρά τη θαλασσοταραχή κατάφερε να σώσει 33 ζωές, που βρίσκονταν στη βάρκα, πριν αυτή αναχαιτιστεί από την Ελληνική Ακτοφυλακή. Ο Μοχαμάντ συνελήφθη και συνοπτικά καταδικάστηκε ως διακινητής σ’αυτή την εξοντωτική ποινή.

Η εκδίκαση της έφεσης του είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιανουαρίου στη Λέσβο. Τα μέλη της πρωτοβουλίας «142 χρόνια φυλακή: Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ» θα βρίσκονται εκεί για να τον υποστηρίξουν.

Πηγή:  TVXS

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία