"Το νερό δεν είναι εμπόρευμα"
Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, εκφράζοντας την αντίθεση τους «στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους φορείς ύδρευσης-αποχέτευσης. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχει σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ».
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, με τον Γιάννη Ζαφειρίου πρόεδρο της Διοίκησης, να αναφέρει στον χαιρετισμό του:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει σήμερα Δευτέρα 20 Μάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού. Με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού στον αγροτικό τομέα στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και τη λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017.
Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι! Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Διεκδικούμε:
- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
- Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του.
- Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
- Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
- Πλήρη και σταθερή εργασία όλων των εργαζομένων, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων της ΔΕΥΑΛ».
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιώργος Αλεξίου πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ιππειώτης, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ.
Έπειτα ακολούθησε πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Νίκο Ιππειώτη να ανακοινώνει πως ο γενικός γραμματέας λείπει και ζητήσαμε την άμεση συνάντηση μαζί του, τονίζοντας τέλος πως το νομοσχέδιο ακόμα και αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά.