Κοινωνία

18/09/2015 - 12:58

N.Y Times: Τα αραβικά έχουν ξεπεράσει την ελληνική γλώσσα στους δρόμους της Μυτιλήνης

Στη Λέσβο, που «ήταν ένα νησί για διακοπές και έγινε η κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη» αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι πλέον εκεί οι τουρίστες είναι σπάνιοι.

Χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι τα αραβικά έχουν ξεπεράσει την ελληνική γλώσσα, κυριαρχώντας στους δρόμους της Μυτιλήνης, στο κεντρικό λιμάνι ενώ οι παραλίες έχουν γίνει πορτοκαλί από τα εγκαταλελειμμένα σωσίβια και τις λέμβους. «Ξέρω ότι είμαι στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω καμία ιδέα για το πού», λέει στην εφημερίδα ένας από τους πρόσφυγες που μόλις έφτασαν με φουσκωτό από τα απέναντι παράλια.

Ο αρθρογράφος αποδίδει το νέο ρόλο της Λέσβου ως κύρια διαδρομή μετανάστευσης, σε «ατύχημα της Γεωγραφίας», αφού η απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι μόνο 6 ν.μ. και τα νερά συνήθως ήρεμα. Ακόμη οι γειτονικές τουρκικές ακτές είναι σχεδόν ακατοίκητες, επομένως είναι ιδανικά μέρη για να συγκεντρωθούν οι διακινητές και οι πρόσφυγες.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις που φτάνουν πλέον κάθε ημέρα στις 2.000-3.500, κάνουν αδύνατη της διαχείριση της ροής από τους περίπου 180 λιμενικούς που υπηρετούν στο νησί, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται σε διπλές βάρδιες και να διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης.

Δηλώσεις στην εφημερίδα κάνει ο δήμαρχος της Μυτιλήνης κ. Γαληνός ο οποίος σημειώνει ότι είναι απάνθρωπο να βλέπει κανείς τους πρόσφυγες με οικονομικούς όρους, ωστόσο, όπως λέει, οι αφίξεις έχουν προκαλέσει 1 εκατομμύριο ευρώ σε ζημιές σε υποδομές και έχουν εξαντλήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου τέσσερις μήνες νωρίτερα. Αυτοί που ξεπουλάνε είναι τα καταστήματα με τσιγάρα και κάρτες SIM αφού οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν smartphones για να σχεδιάσουν το ταξίδι τους σε όλη την Ευρώπη.

Οι Ν.Υ. Τimes σημειώνουν επίσης μεταξύ άλλων, ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι της Λέσβου που βλέπουν με συμπάθεια τους μετανάστες, ακόμη και την ώρα που υποφέρουν από την έλλειψη τουρισμού την οποία έχει προκαλέσει η παρουσία τους. «Πολλοί τουριστικοί πράκτορες έχουν ακυρώσει κρατήσεις στη Λέσβο, προσθέτοντας περισσότερα προβλήματα στην ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας», αναφέρει ο αρθρογράφος. Χαρακτηριστικά ένας από τους επιχειρηματίες με εστιατόριο στην πόλη λέει ότι σε σχέση με πέρυσι ο τζίρος του μαγαζιού του είναι πεσμένος κατά 40%.

Ένας από τους λίγους τουρίστες που έχουν μείνει πλέον στο νησί ο αρχιτέκτονας Marek Mroziewicz λέει στην εφημερίδα ότι η θέα των προσφύγων τον έχει επηρεάσει κατά τρόπο που δεν συνέβαινε όταν έβλεπε τις εικόνες στην τηλεόραση. "Το λυπηρό είναι ότι δεν υπάρχει λύση. Και συνεχίζουν να έρχονται", λέει.

 

Πηγή: Ν.Υ. Τimes via  lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!