Κοινωνία

20/01/2016 - 07:15

Ο Ισπανός εθελοντής που συνελήφθη στη Λέσβο μιλάει στην El Pais

Την περασμένη εβδομάδα, οι αστυνομικές αρχές στη Μυτιλήνη συνέλαβαν πέντε εργαζόμενους σε δυο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο, με την κατηγορία της διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου στη χώρα αλλοδαπών και συγκεκριμένα προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για δύο μουσουλμάνους αραβικής καταγωγής με υπηκοότητα Δανίας και τρεις Ισπανούς πυροσβέστες, τους Manuel Blanco, Julio Latorre και José Enrique Rodríguez.

Ο δεύτερος, Julio Latorre, μίλησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais για την περιπέτεια της σύλληψης τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο εφιάλτης των τριών αντρών ξεκίνησε στις 3 το πρωί της Πέμπτης όταν ο Latorre, την ώρα που βοηθούσε τους μετανάστες μίας βάρκας που είχε προσαράξει κοντά σε ακτή της Λέσβου, ενημερώθηκε από έναν συνάδελφο του πως ένα άλλο σκάφος με πρόσφυγες βυθιζόταν μεσοπέλαγα.

«Κατευθυνθήκαμε με τη βάρκα μας στην περιοχή, αλλά δεν μπορέσαμε να το βρούμε (σ.σ. το σκάφος με τους πρόσφυγες). Ψάξαμε αρκετή ώρα για το σκάφος με τη βοήθεια δύο προβολέων, αλλά δεν τα καταφέραμε», ισχυρίστηκε στην εφημερίδα ο 32χρονος Latorre και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του σκάφους «είχαν απομακρυνθεί αρκετά μακριά από την ακτή».

Κάποια στιγμή, γράφει η εφημερίδα, ο Manuel Blanco, προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι πλησίαζαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. «Τότε ήταν που αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω, αλλά μέσα σε πέντε λεπτά εμφανίστηκε το λιμενικό», είπε ο Latorre.

Σύμφωνα με την El Pais, αφού πέρασαν τρεις νύχτες στη φυλακή, ο Julio και οι δύο σύντροφοι του από την ΜΚO «Proem - aid», αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 15.000 ευρώ, και ενώ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση και σωματεμπορία ανθρώπων (human trafficking). Ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα, οι τρεις τους δεν πρόκειται να μάθουν αν οι κατηγορίες θα αποσυρθούν ή θα παραπεμφθούν σε δίκη. Σε περίπτωση που καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την El Pais o Latorre περιέγραψε τη δοκιμασία που πέρασαν αυτός και οι φίλοι του τις τελευταίες μέρες. Από την αρχή, εξήγησε ο Latorre, οι αστυνομικοί επέμειναν να τους ακολουθήσουν, παρά το γεγονός πως τους έλεγαν ότι δεν είχαν κάνει κάτι κακό. «Πήραν στοιχεία, αποτυπώματα και φωτογραφίες. Σε κανένα σημείο όμως δεν μας ενημέρωσαν ότι έχουμε τεθεί υπό κράτηση».

Γύρω στις 11 το πρωί, η συμπεριφορά των αστυνομικών άλλαξε, τόνισε ο Latorre στην ισπανική εφημερίδα. «Έγιναν επιθετικοί. Μας έριξαν σε ένα βρώμικο κελί, τριών τετραγωνικών μέτρων. Είχε μόνο μία τουαλέτα, ήταν πολύ απάνθρωπο», ισχυρίστηκε ο 32χρονος. «Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν ακόμη τέτοια κελιά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Latorre, ο Blanco και ο José Enrique Rodríguez παρέμειναν στο κελί για ώρες μαζί τους άλλους δύο Δανούς - μέλη ΜΚΟ. «Τότε μας είπαν πως θα μας πάνε στο δικαστή με τις κατηγορίες της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Μας πέρασαν χειροπέδες και μας μετέφεραν λες και ήμασταν τρομοκράτες», θυμάται ο ίδιος.

Οι δικηγόροι τους ζήτησαν 48ωρη προθεσμία προκειμένου να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Και οι πέντε πέρασαν τρεις μέρες στο κελί της φυλακής. «Χρειάστηκε να περάσουμε τρεις νύχτες στη φυλακή. Ψυχολογικά ήταν πολύ δύσκολο. Βιώσαμε μία τρομερή εναλλαγή συναισθημάτων». Κανείς από τους τρεις δεν γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή για τις προσπάθειες που κατέβαλλε η ισπανική κυβέρνηση και η μη - κυβερνητική οργάνωση «Proem - Aid» προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση αποφυλάκιση τους. Μόλις άκουσε τις απολογίες τους, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, όρισε την εγγύηση στις 9 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου. «Όπως και να χει, οι ελληνικέ αρχές συνεχίζουν την έρευνα τους. Η εγγύηση ορίστηκε στα €15.000 ως εξασφάλιση πως θα παρουσιαστούν ξανά σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο», τόνισε εκπρόσωπος της Proem - aid.

Την ώρα που οι τρεις πυροσβέστες επιστρέφουν στη Σεβίλλη, τρεις άλλοι εθελοντές της οργάνωσης θα πάρουν τη θέση τους στη Μυτιλήνη. Την μετάφραση του άρθρου για την αγγλική έκδοση της εφημερίδας «El Pais» έκανε ο Martin Delfín.

 

Δείτε το δημοσίευμα εδώ.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!