Κοινωνία

30/12/2020 - 16:08

«O πιο μισητός άνθρωπο στην Ελλάδα» και οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Ρεπορτάζ της De Standaard αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχεται ο Olsen από τις ελληνικές Αρχές αλλά και από τον ελληνικό Τύπο

Η De Standaard σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στην δράση του Νορβηγού Tommy Olsen ο οποίος με την οργάνωση του Aegean Boat Report καταγράφει τις αφίξεις πλοίων με μετανάστες στα ελληνικά και νησιά και οι καταγγελίες του οποίου για παράνομες επαναπροωθήσεις έχουν προβληθεί στον διεθνή Τύπο.

 

Ο Olsen, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ελλάδα» λόγω των καταγγελιών του, ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα αυτό το 2015 κατά την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης, όταν παρατήρησε την έλλειψη συντονισμού και πληροφοριών για τα πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά. Μετά την επιστροφή του από την Λέσβο στην Νορβηγία δημιούργησε μια πλατφόρμα για παροχή πληροφοριών ώστε να βοηθήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έργο τους. Η δημοφιλία της πλατφόρμας αυτής αυξήθηκε με αποτέλεσμα η οργάνωση του να έχει αυτή την στιγμή 45.000 ακολούθους στο Facebook.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχεται ο Olsen από τις ελληνικές Αρχές αλλά και από τον ελληνικό Τύπο με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να κατηγορεί πρόσφατα τη νορβηγική οργάνωση για συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επίσης, ο ελληνικός Τύπος τον έχει χαρακτηρίσει ως κατάσκοπο του Erdogan, ενώ κάποιος στην ελληνική Βουλή τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Η κριτική της Αθήνας εναντίον του έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου όταν έκανε γνωστές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Ο Olsen ξεκίνησε την έρευνα του όταν παρατήρησε ότι πολύ λίγα πλοία έφταναν το 2020 στα ελληνικά νησιά με αποτέλεσμα το θέμα να λάβει διαστάσεις στο διεθνή Τύπο και να οδηγήσει την Frontex να ξεκινήσει έρευνα για να ελεγχθούν οι καταγγελίες αυτές.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης για να καταγγείλει τον ρόλο του Olsen έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο Σομαλοί μετανάστες δηλώνουν ότι είχαν εντολές από τους λαθρέμπορους να επικοινωνήσουν με την Aegean Boat Report, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Olsen να συνομιλεί με μετανάστες. Τα βίντεο δεν ήταν τόσο πειστικά, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς ο Olsen δηλώνει ότι η συνομιλία του με τους μετανάστες εντασσόταν στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού του έργου. «Προσπαθούν να λοιδορήσουν το έργο μου ώστε να μην με εμπιστεύονται οι δημοσιογράφοι» τονίζει ο Olsen ο οποίος, ωστόσο, προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει καθώς έχει συνεργασία με δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου. Τέλος, αναφέρει ότι θα ήθελε πάλι να επιστρέψει στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσει τους μετανάστες, ωστόσο φοβάται ότι θα συλληφθεί κατά την άφιξη του.

 

ethnos.gr 

Μοιράσου το άρθρο!