«Μόλις έστειλα τέσσερις βάρκες στην Ελλάδα!», υπερηφανεύεται ο 38χρονος «Malik al-Behar» στην φωτορεπόρτερ από την Συρία Loubna Mrie και τον φωτορεπόρτερ και ιστορικό Miquel Winograd που εμπιστεύθηκε για να αναλύσει με κάθε κυνικότητα τον τρόπο που δουλεύει η «επιχείρησή» του από τα παράλια της Τουρκίας προς τις ελληνικές ακτές.
Ο «θείος» χρεώνει 1.000 με 1.500 δολάρια το κεφάλι.
Ειδικά την τελευταία διετία, ο «θείος» Malik, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος στους Loubna Mrie και Miquel Winograd που τον συνάντησαν για λογαριασμό του newrepublic.com, ισχυρίζεται –μόλις κλείνουν τα κασετόφωνα- πως έχει κερδίσει από αυτήν την δουλειά περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια!
Ο «θείος» κατάγεται από την Συρία. Είναι μόλις ένας από τους 2.000 «επαγγελματίες διακινητές» που δραστηριοποιούνται στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αριθμός του κυκλώματος φαίνεται να απασχολεί περί τις 30.000 ατόμων!
Οι φωτορεπόρτερ συνάντησαν τον «Θείο» σ’ ένα καφέ της Σμύρνης.
Η τσάντα του είναι γεμάτη από πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης. Έγγραφα που κοστίζουν επιπλέον για όποιον πρόσφυγα επιθυμεί να προμηθευθεί κάποιο από αυτά.
Ο «θείος» είναι πρώην αξιωματικός του στρατού της Συρίας. Ένας από αυτούς που το 2012 είχε πάρει διαταγή να πυροβολήσει στο ψαχνό τους ειρηνικούς διαδηλωτές στα περίχωρα της Δαμασκού. Στη συνέχεια μπήκε στο αντάρτικο στην πόλη Χομς. Αντιλήφθηκε νωρίς πως ο… πόλεμος έχει «ψωμί». Ως εκ τούτου άνοιξε μία επιχείρηση όπου πουλούσε όπλα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Από καλάσνικοφ, εννιάρια και ό,τι άλλο χρησιμεύει στα πεδία των μαχών.
Ο «θείος» προτείνει στους δημοσιογράφους περιήγηση στη συνοικία Basmane της Σμύρνης όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες περιμένοντας το σινιάλο επιβίβασης σε μία από τις βάρκες που θα τους περάσει απέναντι.
Πλανόδιοι εκεί κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας σωσίβια που δεν διέπονται από κανένα πιστοποιητικό ασφαλείας, κινητά smartphones, αδιάβροχες θήκες και οτιδήποτε θα τους είναι χρήσιμο αν καταφέρουν να βγουν σε κάποια ελληνική ακτή. Σ’ αυτήν τη συνοικία έχουν «φυτρώσει» το τελευταίο διάστημα ενεχυροδανειστήρια με τις ταμπέλες να γράφουν: «Αγοράζουμε Χρυσό Συρίας»!!!
«Λαμβάνω 1.500 τηλεφωνήματα την ημέρα!»
Στην «επιχείρηση» διακίνησης των ανθρώπων από την Τουρκία τον «μύησε» ο ξάδελφός του. «Δεν χάσαμε ούτε μία βάρκα», χαίρεται ο «θείος».
Σήμερα, ο ξάδελφος του ζει στην Γερμανία, αφού έκλεισε την «επιχείρηση». Πλέον, ο ίδιος έχει πάρει τα «ηνία» της επιχείρησης, αλλά με έδρα την Σμύρνη. Ο ίδιος αναλύει κυνικά την «αλυσίδα» των «χρήσιμων κρίκων» της διακίνησης. Πολλές φορές, όπως υποστηρίζει, οι βάρκες νοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους αντί για 6.000 δολάρια ή και παραπάνω για κάθε ταξίδι!
«Η δουλειά μου είναι ιδιαίτερη. Μπορώ να σας δείξω τα μηνύματα που λαμβάνω από τους πελάτες μου όταν αυτοί φτάνουν στην Ελλάδα. Είμαι πραγματικά ειλικρινής με τους ανθρώπους. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που είμαι αρκετά δημοφιλής στην περιοχή εδώ. Δέχομαι παραπάνω από 1.500 κλήσεις την ημέρα! Εχω έξι κινητά. Διαθέτω υπαλλήλους για να απαντούν σε όλα τα τηλεφωνήματα», περιγράφει στην συνέντευξή του ο άνθρωπος που κυκλοφορεί με 13 «σωματοφύλακες».
Ο «Θείος» παραγγέλνει φουσκωτά από την Ευρώπη!
Δεν νοικιάζει βάρκες μόνον από άλλους. Διαθέτει και δικά του φουσκωτά τα οποία παραγγέλνει από την Ευρώπη. «Μαζί με τη μηχανή κοστίζουν γύρω στα 8.000 δολάρια», λέει και συμπληρώνει: «Ξέρω ότι μπορώ να βρω και φθηνότερες, αλλά ανησυχώ για την ασφάλεια του λαού μου. Η φήμη μου είναι το μόνο πράγμα που έχω! Άλλοι δουλέμποροι βάζουν σε μία βάρκα ακόμη και 60 άτομα. Εγώ δεν βάζω παραπάνω από 45. Πολλές φορές μιλάω εν πλω με τους πρόσφυγες για να δω αν πηγαίνουν όλα καλά! Κάθε ταξίδι μου κοστίζει μεταξύ 10.000 και 15.000 δολαρίων κι εγώ χρεώνω 1.200 ευρώ για κάθε επιβάτη».
Τον ρωτούν αν θυμάται το πιο παράξενο τηλεφώνημα που έχει δεχθεί την ώρα της δουλειάς.
«Από έναν Σύριο δημοσιογράφο τον οποίον χρησιμοποιούσαν για να μεταδίδει ειδήσεις στην τηλεόραση για το πώς οι αντάρτες θα νικήσουν την κυβέρνηση. Μια μέρα μου τηλεφώνησε αυτός ο άνθρωπος και μου ζήτησε βοήθεια για να φύγει για την Ευρώπη. Μου είπε ότι τον απειλούσαν. Τον βοήθησα. Αφού έφτασε στην Ουγγαρία μου τηλεφώνησε ξανά και μου είπε ότι τον είχαν ληστέψει και δεν είχε καθόλου χρήματα επάνω του. Έτσι, έστειλα ένα από τα “παιδιά” μου εκεί για να τον βοηθήσει».
Η διακίνηση προσφύγων και μεταναστών δεν είναι η βασική δουλειά του «Θείου». Διαθέτει άλλες νόμιμες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και πλυντήρια αυτοκινήτων στα παράλια αλλά και την ενδοχώρα της Τουρκίας…
φωτογραφίες από τη συνοικία Basmane στη Σμύρνη
newsbomb.gr