Κοινωνία

31/03/2012 - 07:41

O βάνδαλος της Μυτιλήνης...

Ίσως η λέξη "βάνδαλος" να έχει πολλά στοιχεία επιείκειας για το συμπολίτη μας που φρόντισε να καταστρέψει για δεύτερη φορά το τοίχο στο Γενί Τζαμί Μυτιλήνης. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλους χαρακτηρισμούς αλλά μάλλον δεν έχει νόημα.
Πριν μερικούς μήνες οι aeolistas φρόντισαν για τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου στο Γενί Τζαμί Μυτιλήνης. Στις 17/11/2011 έγινε φρεσκάρισμα το τοίχο από συνθήματα του βανδάλου Τώρα ο βάνδαλος επιστρέφει...

(η φωτογραφία είναι από το Δ. Πάλλη) λίγα λόγια για το μνημείο….

Το Γένι Τζαμί χτίστηκε από το Nαζίρη της Μυτιλήνης Μουσταφά Αγά Κουλαξίζη γύρω στα 1825. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και νεότερο ισλαμικό τέμενος της Μυτιλήνης, στο κέντρο της άλλοτε οθωμανικής αγοράς στην τότε συνοικία Αζιζιέ και σήμερα Επάνω Σκάλα. Το όλο κτίσμα είναι λιθόδμητο και στεγαζόταν με κεραμοσκεπή τρούλο, συνδυάζοντας στοιχεία βυζαντινής και οθωμανικής τεχνοτροπίας. Εξάλλου κατασκευάστηκε από ελληνικά συνεργεία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Μιχράμπ στο εσωτερικό του, η κόγχη του ιερού με προσανατολισμό προς τη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων. Στη βόρεια πλευρά του αύλειου χώρου του βρίσκεται διώροφο κτήριο: στο ισόγειο υπήρχε συγκρότημα κρηνών, όπου νίβονταν οι πιστοί πριν να εισέλθουν στο τέμενος και τον όροφο καταλάμβανε η οικία του Μουφτή. Στη βόρεια πλευρά (δυτικά του) διασώζεται η είσοδος στο Μενδρεσέ, την Ιερατική Οθωμανική Σχολή, και πίσω της η είσοδος στα κελιά των σπουδαστών.

Μοιράσου το άρθρο!