Κοινωνία

11/08/2016 - 08:25

Οι πρόσφυγες ξανάρχονται - Μέτρα για την αντιμετώπιση νέου προσφυγικού κύματος

Σ

υναγερμός έχει σημάνει στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται την πίεση των προσφυγικών ροών, καθώς μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και την κόντρα Ερντογάν-ΕΕ οι ροές έχουν αυξηθεί 76%.

Πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι στα νησιά
Σύμφωνα με την σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000.  Στην Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στην  Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται  673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες.

Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.756) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.042 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 90 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.
Στην Αττική φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.

Σχέδιο για μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα
Την ίδια ώρα τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών των οποίων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου προκρίνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την πίεση που υφίστανται εξαιτίας της υπέρβασης πληρότητας των κέντρων υποδοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενεργοποιεί ένα Plan B, καθώς η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προβλέπει την παραμονή όσων εισέλθουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου

 

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το προσφυγικό ζήτημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη είχε τεθεί υπό ένα σχετικό έλεγχο, το πραξικόπημα στην Τουρκία και τα συνεπακόλουθά του, τείνουν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της ΕΕ που εν πολλοίς βασίζεται στη γνωστή πλέον και αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να τηρήσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και ήδη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν χρησιμοποιεί το προσφυγικό σαν απειλή προς την Ευρώπη προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Τη Δευτέρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel που απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του γερμανικού κατεστημένου και της γερμανικής πολιτικής ελίτ, δημοσίευσε ένα περίεργο άρθρο με τίτλο "Καιρός για Σχέδιο Β". Στη ουσία δηλαδή υιοθέτησε την άποψη που πριν μία εβδομάδα η εφημερίδα Bild επιχείρησε να βάλει με το ζόρι στο στόμα του Γιάννη Μουζάλα του Έλληνα υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. Τι μας λέει το Spiegel; Ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο B για το προσφυγικό σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία. Ένα σχέδιο όμως που δεν περιλαμβάνει όλη την Ευρώπη, αλλά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες σε περίπτωση που επαναληφθούν οι μεγάλες εισροές προσφύγων θα πρέπει να "λάβουν χρήματα για να γίνουν ένα τεράστιο στρατόπεδο για πρόσφυγες και μετανάστες". Το κλειδί το προσφυγικό αυτή τη στιγμή το έχει η Τουρκία και το ερώτημα είναι σε τί κατάσταση θα μπορούσε να βρει την Ελλάδα μια απευκταία αλλά πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας;

 

Τη λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν νέου προσφυγικού κύματος από τις τουρκικές ακτές εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των αυξητικών τάσεων που παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει το προσεχές διήμερο διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς, διακόπτοντας μάλιστα τις ολιγοήμερες διακοπές του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα», οι υπουργοί Μουζάλας και Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προειδοποιήσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


 

Μοιράσου το άρθρο!