Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προς Δήμο Λέσβου: ΣΤΟΠ στις στειρώσεις σε αδέσποτα από άτομα χωρίς άδεια
To περασμένο καλοκαίρι (όπως και αυτό) ομάδες εθελοντών κτηνιάτρων και φοιτητών κτηνιατρικών σχολών από χώρες του εξωτερικού έρχονταν στη Λέσβο και έκαναν στειρώσεις σε αδέσποτα. Συνδύαζαν τη κοινωνική προσφορά και τις διακοπές! Ο Δήμος Λέσβου από την πλευρά του για να καλύψει τη δική του ανικανότητα και αδιαφορία, επικροτούσε τέτοιες ενέργειες. Ξαφνικά όμως προέκυψε ένα σοβαρό ζήτημα: ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει αυτές τις δραστηριότητες διότι γίνονται από άτομα που δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και κανείς δεν ελέγχει την ικανότητά τους... Έτσι η Ελλάδα εμφανίζεται ξέφραγο αμπέλι... όποιος θέλει έρχεται και κάνεις επεμβάσεις στείρωσεις. Φρένο σ αυτή τη τακτική προσπαθεί να βάλει ο Κτηνιατρικός Σύλλογος με έγγραφό του προς το Δήμο Λέσβου και σε άλλους Δήμους της Λέσβου.
To Lesvosnews.net σας παρουσιάζειτην επιστολή του Κτηνιατρικού Συλλόγου. Αναμένονται αντιδράσεις και από τις φιλοζωικές οργανώσεις και από το Δήμο Λέσβου. Καιρός είναι ο Δήμος Λέσβου να αναλάβει τις ευθύνες του.
Στείρωση αδέσποτων ζώων σε δημοτικά κυνοκομεία
Με αφορμή μία σειρά από περιστατικά που έχουν συμβεί σε κάποιους δήμους της χώρας αναφορικά με προγράμματα στείρωσης αδέσποτων ζώων και τη συμμετοχή εθελοντών, αλλοδαπών κτηνιάτρων σε αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για κάποιες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου κάθε διαδικασία να είναι νόμιμη ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και ευζωία των ζώων και η προστασία της δημόσια υγείας.
Σε επίπεδο νομοθετικών διατάξεων, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζετε ότι για να προβούν κτηνίατροι - πολίτες μελών κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα σε κτηνιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι στειρώσεις, απαιτείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Π.Δ. 38/2010 γνωστοποίηση στοιχείων και εγγράφων προς την αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασης του εθελοντή κτηνίατρου, την κοινοποίηση του αριθμού φορολογικού μητρώου του, καθώς και στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ελέγξετε αν τα ζώα που θα στειρωθούν είναι πραγματικά αδέσποτα διότι έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς και στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων. Το δε κτηνιατρείο του κυνοκομείου θα πρέπει να είναι νόμιμα αδειοδοτημένο, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Πέρα, όμως, από τις νομικές διαδικασίες θα θέλαμε να σταθούμε και σε ένα ακόμα σημείο που περισσότερο είναι ζήτημα ηθικής. Κατά τη γνώμη μας, πριν προσκαλέσετε και συνεργαστείτε με τους «εθελοντές κτηνίατρους» του εξωτερικού θα είχε σημασία να διερευνήσετε τη δυνατότητα συνεργασίας με τους κτηνιάτρους του νομού σας. Σε καιρούς κρίσης το κτηνιατρικό επάγγελμα, όπως και τόσο άλλα, έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Θα ήταν, λοιπόν, δείγμα αλληλεγγύης η προσφορά εργασίας στους κτηνιάτρους της χώρας. Άλλωστε αν αναλογιστεί κανείς τα έξοδα μετακίνησης, φιλοξενίας κ.ο.κ. των υποτιθέμενων εθελοντών ίσως και να μην είναι πολύ λιγότερα από την πληρωμή του Έλληνα κτηνιάτρου.
Για εμάς η υγεία και ευζωία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων είναι πρώτιστο καθήκον και μέριμνα. Επιπλέον, η συμπεριφορά μας στα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό και την παιδεία μας και για αυτό οι αρμόδιοι φορείς έχουν μία ευθύνη παραπάνω. Ως δημοτική αρχή θα ήταν εύλογο και αναμενόμενο να συνεργάζεστε πρωτίστως με τους συμπολίτες σας. Για την επιτυχή υλοποίηση ενός κοινωνικού έργου δε χρειάζονται μόνο οι καλές προθέσεις. Απαιτείται η τήρηση των επιταγών του νόμου, αλλά και η αρμονική συνεργασία των πολιτών μεταξύ τους, ειδικότερα των εξειδικευμένων σε ζητήματα προστασίας υγείας και ευζωίας των ζώων - δημόσιας υγείας (βλ κτηνίατροι).
Με εκτίμηση,
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΤΡΑΧΗΛΗ Α. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ