Κοινωνία

15/02/2024 - 08:46

Το Πανηγύρι του Ταύρου από τη Λέσβο αναβιώνει στη Μελβούρνη

Ένα από τα μοναδικά παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιείται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας συνδυάζει τις αρχαίες ελληνικές δοξαστικές τελετουργίες με τις ορθόδοξες χριστανικές μας παραδόσεις

Άξιος θαυμασμού είναι ο τρόπος που ο ελληνικός λαός διατήρησε τα αρχαία έθιμά του, τα μετουσίωσε σε χριστιανικά και τα διατήρησε μέσα στις χιλιετίες, ώστε να ταξιδεύουν σήμερα σε όλον το κόσμο, όπου ζουν Έλληνες.

Ένα από αυτά τα έθιμα είναι το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπου ή αλλιώς, το πανηγύρι του Ταύρου, το οποίο διοργάνωσε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Ταξιάρχης», την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στο πανέμορφο, κατάφυτο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης, στο Bayswater.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν Μικρασιάτης Άγιος, Ιερομάρτυς και θαυματουργός. Έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης (1ος-2ος αι. μ.Χ.). Η αγιότητά του ήταν σπουδαία κι αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι πολλές είναι οι εκκλησίες στη χώρα μας οι οποίες έχουν το όνομά του αλλά και οι πόλεις που τον έχουν ανακηρύξει πολιούχο Άγιό τους.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί λατρεύουν τον Άγιο Χαράλαμπο συνδέοντας τη θαυματουργική του δράση με την προστασία από τις λοιμώδεις νόσους όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Για τον λόγο αυτό οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι δεν παραλείπουν την εικόνα του από το εικονοστάσι τους και προστρέχουν πάντα προς βοήθειά του τιμώντας τη μνήμη του με έθιμα που διατηρούνται μέσα στο χρόνο εδώ και χιλιετίες.

Στο νησί της Λέσβου, στο αρχοντικό μεγαλοχώρι της Αγίας Παρασκευής, το πανηγύρι είναι ετήσιο γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται στο ξωκλήσι του Αγίου, που βρίσκεται πάνω στο βουνό, στην καρδιά του πανέμορφου πευκοδάσους, που αποτελεί ένα από τα στολίδια του νησιού.

Τα έθιμα που συνοδεύουν το πανηγύρι κρατάνε τέσσερις μέρες και περιλαμβάνουν την τελετουργική προσφορά και θυσία του ταύρου, την παρασκευή και το μοίρασμα του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», ιππικούς αγώνες, χορευτικές επιδείξεις πάνω στα άλογα και γλέντι με ζωντανή μουσική στην πλατεία του χωριού.

Φυσικά δε λείπουν και οι φιλόζωοι επικριτές αυτών των αρχαίων εθίμων, ωστόσο αυτοί συνήθως είναι «οι φιλόζωοι των σαλονιών» οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη βαθιά σχέση αλληλεξάρτησης και τη σύνδεση που έχει ο αγρότης και κτηνοτρόφος με τα ζώα του, καθώς και τον πραγματικό κι όχι μόνο «φιλολογικό σεβασμό» που ο ίδιος τρέφει προς τη φύση.

Για τον λόγο αυτό και ο ταύρος που προσφέρεται ως θυσία-δωρεά στον Άγιο δεν κακοποιείται. Είναι «ο μόσχος ο σιτευτός», που γίνεται πρωταγωνιστής και αντικείμενο θαυμασμού, καθώς προσφέρεται στον Άγιο στολισμένος με λουλουδένιο στεφάνι, πολύχρωμες χάντρες, μαντήλια και χαϊμαλιά, όπως έκαναν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι πριν από χιλιάδες χρόνια.

Εκτός από τον ταύρο, συμπρωταγωνιστές του εθίμου είναι και τα άλογα, τα οποία επίσης στολίζουν οι ιδιοκτήτες τους και με αυτά παίρνουν μέρος σε ιππικούς αγώνες και επιδεικνύουν τις χορευτικές ικανότητές τους κατά τη διάρκεια του γλεντιού που ακολουθεί.

Το πανηγύρι, την ανάμνηση του οποίου έφεραν μαζί τους οι μετανάστες από τη νησί της Λέσβου, αναβίωσε και φέτος στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης. Παρά την υψηλή θερμοκρασία, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίου στο εξωκλήσι του κτήματος, να θαυμάσουν τον στολισμένο ταύρο και τα άλογα που βραβεύτηκαν, να δοκιμάσουν δωρεάν το παραδοσιακό «κισκέκ», να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς της Λέσβου από τους χορευτές της ακαδημίας χορού «Πήγασος», του Σωτήρη Σωτηρίου και κάτω από τη δροσερή σκιά των δέντρων να γλεντήσουν με τη ζωντανή μουσική ορχήστρα, με μουσικούς από τη Μελβούρνη και από την Ελλάδα.

Ευχόμαστε, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεώργιος Αναστόπουλος σε άρθρο στον «Νέο Κόσμο» όσο μπορούμε «να κρατάμε τα ήθη και τα έθιμα μας, να προσπαθούμε να μεταβιβάσουμε αυτό το αίσθημα διατήρησης της παράδοσης και στα παιδιά μας, έτσι ώστε όταν μεγαλώσουμε εμείς, να μπορούν να το συνεχίσουν εκείνα».

Την επόμενη μέρα του πανηγυριού το γλέντι συνεχίστηκε στα «Χαρλαμέλια», που έλαβαν χώρα στο εστιατόριο «Κάτι Άλλο», στο Oakleigh, με τη συμμετοχή της ίδιας ορχήστρας.

Και του χρόνου!

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Πανηγύρι του Ταύρου στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης στο Bayswater.

δσ

 

Παλλεσβιακής Ένωσης στο Bayswater.

 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση των αλόγων.

Στην κεφαλή της πομπής προηγείται η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπου, που κρατούν οι χορευτές με τις παραδοσιακές νησιώτικες στολές.

Ο ταύρος αφιερώνεται στον Άγιο Χαράλαμπο και ευλογείται από τον πάτερ Αντώνιο.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Πανηγύρι του Ταύρου στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης στο Bayswater.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης με τον Γιάννη Παγάνη και τ Νίκο Λούπο του 3ΧΥ. Φώτο: Supplied

 

πηγη:

https://neoskosmos.com/

Μοιράσου το άρθρο!