Skip to main content
|

Στην κόλαση της Μόριας σήμερα ... είναι χειρότερα και από το 2015

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Αυτοψία στο hot spot της Μόρια στη Λέσβο, τέσσερα χρόνια μετά το πέρασμά του από το ίδιο σημείο, έκανε ένας Σύριος πρόσφυγας, που τον έχει προσλάβει στο μεταξύ ως δημοσιογράφο η Bild.

Η περιγραφή του Μοχάμαντ Ραμπί είναι συγκλονιστική:

 

«Όταν ήρθα το 2015 στη Λέσβο δεν είχα ιδέα την πορεία που θα ακολουθούσε η ζωή μου. Για ένα πράγμα, όμως, είμαι σίγουρος: Σε σύγκριση με σήμερα η Λέσβος ήταν τότε ένας παράδεισος! Οι δομές υποδοχής προσφύγων στη Μόρια είναι σήμερα κατάμεστες. Ακόμη και εκτός των ορίων του ο καταυλισμός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στα κτήματα που τον περιβάλλουν. Παντού βλέπεις αντίσκηνα – Εκατοντάδες. Σε κάποια ζουν έως και επτά παιδιά. Η κατάσταση των ανθρώπων είναι καταστροφική. Αποκαλούν τον καταυλισμό "η κόλαση"».

Όπως είπε στον Σύριο δημοσιογράφο της Βild μια εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το 40% των προσφύγων στη Μόρια είναι παιδιά, εκ των οποίων τα 800 φέρουν βαριά ψυχικά τραύματα από τον πόλεμο, την προσφυγιά και την απάνθρωπη κατάσταση στον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες ελπίζουν, όπως είπε ένας πατέρας τριών παιδιών, να μετακομίσουν γρήγορα τουλάχιστον σ’ ένα κοντέινερ πριν φθάσει ο χειμώνας.

 

Το ρεπορτάζ του Ραμπί συνεχίζεται ως εξής:

«Μετά από τρεις μέρες στη Λέσβο νιώθω πλήρως εξουθενωμένος. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η πλούσια Ευρώπη να επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις; “Στην απέναντι ακτή περιμένουν χιλιάδες που δεν αντέχουν πια στην Τουρκία του Ερντογάν”, μου λέει ένας πρόσφυγας.

 

Κι αν τα καταφέρουν να περάσουν στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης, πίσω στον πόλεμο της Συρίας! Εξακολουθώ, ωστόσο, να ελπίζω ότι οι πολιτικοί θα αναλάβουν δράση εδώ, πριν είναι πολύ αργά κι η απογοήτευση μεταβληθεί σε οργή»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία