Κοινωνία

30/10/2020 - 16:07

Τα 15 δευτερόλεπτα του τρόμου - 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο - Δύο νεκροί μαθητές

Φονικός σεισμός σε Σάμο και Τουρκία

Ώρα 13:51 Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και ... ξεκινούν τα 15 δευτερόλεπτα του τρόμου!

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίστηκε  στο θαλάσσιο χώρο βόρεια  βορειοδυτικά της Σάμου.

Η ισχυρότατη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και  στην Τουρκία, τη Βουλγαρία , την Αλβανία. 

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το εστιακό βάθος σύμφωνα  είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην πόλη της Μυτιλήνης και σε όλη τη Λέσβο. Η μεγάλη διάρκεια της σεισμικής δόνησης ήταν κάτι που δεν είναι συχνό φαινόμενο και τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού.

 

Ενεργοποίηση 112 αμέσως μετά το σεισμό

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω - Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

 

Νεκροί και τραυματίες στη Σάμο 

 

Δυο νεκρούς από τον φονικό -όπως εξελίχθηκε- σεισμό που ταρακούνησε τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, μετράει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, δυο παιδιά καταπλακώθηκαν μετά από κατάρρευση τοίχου στο νησί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα αγόρι 15 ετών  και ένα κορίτσι 17 ετών, τα οποία επέστρεφαν από το σχολείο στο σπίτι τους. Τα δύο παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρόμο της πόλης και ο σεισμός προκάλεσε την πτώση ενός τοίχου, με αποτέλεσμα να τα καταπλακώσει.

Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Το σημείο που έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Τραυματίες

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη σιοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπαιδικά τραύματα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ζημιές υπήρξαν σε παλιά σπίτια ακατοίκητα σε Βαθύ, Καρλόβασι και Χώρα Πυθαγορείου. Aπό τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην κεντρική εκκλησία στο Καρλόβασι καθώς κατέρρευσε ολόκληρο τμήμα της.

«Ζήσαμε πριν μερικά λεπτά έναν πολύ μεγάλο σεισμό που η Σάμος έχει να το ζήσει πολλά χρόνια. Ο κόσμος είναι πανικόβλητος έχει βγει έξω στις πλατείες, στους δρόμους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

 

 Στη Σάμο Μουτζούρης και Χαρδαλιάς,  Στη Χίο ο Μηταράκης 

Ο  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  αυτή την στιγμή μεταβαίνει στην Σάμο. Ο Περιφερειάρχης θα επισκεφτεί τις ζημιές που προκάλεσε η έντονη σεισμική δόνηση και θα συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς  για την εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί  στο νησί. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί επίσης εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ. 

Στη Χίο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και στη Σάμο ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων άσυλο και εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών φιλοξενίας.

 

Ανοιξε το αεροδρόμιο

Πριν από λίγο άνοιξε το αεροδρόμιο στη Σάμο ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών.

 

Eπανηλεκτροδότηση της Σάμου

Αποκαταστάθηκε στις 15:45 η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί της Σάμου, που είχε διακοπεί λόγω του σεισμού, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500

 

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

 Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».  Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

 

 Aνάρτηση του Πρωθυπουργού

Αύριο θα γίνουν τελικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός: «Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο».

  Δήλωση Δημάρχου Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Σάμου και την αλληλεγγύη τους στους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ. κ. Στάντζο και Λυμπέρη. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι έτοιμος και θα συμπαρασταθεί εμπράκτως στους αδελφούς νησιωτικούς Δήμους σε ότι του ζητηθεί.

Νεκροί στην Τουρκία 

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου, οι ζημιές είναι μεγάλες και στην Τουρκία και ειδικά στη Σμύρνη, όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων. Το τουρκικό δίκτυο TRT μεταδίδει πλάνα από πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν άνθρωποι στα ερείπια. Tα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως υπάρχει πλήθος κόσμου στον δρόμο και συντρίμμια έπειτα από την κατάρρευση κτιρίων, ενώ τονίζουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, τα τουρκικά δίκτυα αναφέρουν πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 25 κτίρια στο κέντρο της Σμύρνης, ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά και πλημμύρισαν δρόμοι στην πόλη.

Πριν από λίγο έγιναν γνωστές και πληροφορίες για νεκρούς.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών που συγκλόνισε το Αιγαίο σήμερα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίρια και παλιρροϊκά κύματα να πλήξουν τις παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 202 έχουν τραυματιστεί.

Μοιράσου το άρθρο!