Skip to main content
|

Τα "βρώμικα" κορίτσια της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Πάνω στη βιασύνη μπορείς να κάνεις πολύ χαζά πράγματα, όπως για παράδειγμα, να πληκτρολογήσεις στο google τις λέξεις «dirty girls» (βρώμικα κορίτσια) και να περιμένεις να σου βγει αυτό που ψάχνεις και όχι μια σειρά αποτελέσματα μάλλον ακατάλληλα για τον χώρο εργασίας. «Πάντως, πρέπει να παραδεχθείς ότι είναι καλύτερο όνομα από “Πλυντήριο για τους πρόσφυγες”» λέει γελώντας η Αυστραλοαμερικανίδα Αλισον Τέρι-Εβανς, ιδρύτρια των Dirty Girls της Λέσβου, της οργάνωσης που αναλαμβάνει να συγκεντρώνει και να καθαρίζει τα ρούχα των προσφύγων που φτάνουν στο νησί.


Ξεκίνησε τη δράση της τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της μια ομάδα εθελοντριών από τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Αγγλία και αλλού, πρόθυμων επίσης να βάλουν μπουγάδα. Μέχρι στιγμής έχουν πλύνει 37 τόνους ρούχα. «Αγαπώ πολύ τη Λέσβο, έχω έρθει εδώ πολλές φορές», λέει η κ. Τέρι-Εβανς στην «Κ». «Ηθελα κάπως κι εγώ να βοηθήσω, δεν μπορούσα να κάθομαι με σταυρωμένα χέρια. Και σκέφτηκα να κάνω κάτι όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους κατοίκους του νησιού, για όλους. Αν δεν μαζεύαμε αυτά τα ρούχα, θα είχαν καταλήξει στη χωματερή και το περιβαλλοντικό κόστος θα το πληρώναμε όλοι».

Εκτός από τα βρεγμένα ρούχα των προσφύγων, τα οποία αλλάζουν φτάνοντας στο νησί, οι εθελόντριες μαζεύουν επίσης παπούτσια, αλλά και τους υπνόσακους και τις κουβέρτες, τα οποία τους διανέμονται προσωρινά και τα οποία στη συνέχεια αφήνουν πίσω όταν προωθούνται στους χώρους φιλοξενίας ή συνεχίζουν το ταξίδι τους. Αφού τα συγκεντρώσουν, οι γυναίκες τα διαχωρίζουν σε ανδρικά και γυναικεία, σε μεγέθη, ακόμα και σε στυλ. «Χωρίζουμε τα ρούχα και σε επίπεδα σεμνότητας γιατί πρέπει να σεβόμαστε την κουλτούρα του κόσμου που έρχεται». Επειτα τα πλένουν στο επαγγελματικό πλυντήριο του κ. Πέτρου Μυλωνά, που πρόθυμα αγκάλιασε την πρωτοβουλία. Το πλυντήριο αναλαμβάνει τον καθαρισμό και την αποστείρωση ξενοδοχειακού και νοσοκομειακού ιματισμού, οπότε πληροί όλες τις σχετικές προδιαγραφές. Τα είδη στη συνέχεια επαναδιανέμονται στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς της Λέσβου ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Γιατί να αποστέλλονται από την άλλη άκρη του κόσμου πράγματα που διαθέτουμε ήδη εδώ;» είναι η θεωρία τους.

Χάρη στο «πιασάρικο» όνομά τους, τα Βρώμικα Κορίτσια έχουν κατορθώσει να εκπέμψουν πολύ μακριά το μήνυμά τους. Η καμπάνια crowdfunding που «έτρεξαν» συγκέντρωσε συνολικά 48.000 ευρώ, με χρηματοδότες γνωστά ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως ο Βρετανός ηθοποιός Ιαν Μακέλεν, η σύζυγος του Στινγκ, Τρούντι Στάιλερ, σκηνοθέτες και ηθοποιοί του Χόλιγουντ κ.ά. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο, η ηθοποιός Σούζαν Σαράντον βρέθηκε με τα Dirty Girls στο πλυντήριο και συμμετείχε στη δράση. Εγραψε μάλιστα και ένα σχετικό κείμενο, καλώντας το κοινό να συμβάλει στην προσπάθεια. «Οι δωρεές που δεχόμαστε είναι είτε πέντε δολάρια είτε χιλιάδες δολάρια» αναφέρει η Αλισον.

Στήριξη

Η πρωτοβουλία έχει φυσικά τη στήριξη και της τοπικής κοινωνίας. «Αρέσει πολύ στους κατοίκους που αγαπούν το νησί τους και θέλουν να το βλέπουν καθαρό. Η ηλικιωμένη γυναίκα που προτάθηκε για Νομπέλ Ειρήνης ήρθε μαζί με τις φίλες της και μας βοήθησε!».

Καθημερινά τα Dirty Girls υποδέχονται εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν. «Η πραγματικότητα καμιά φορά σε χτυπάει στο πρόσωπο. Οι πρόσφυγες μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από την Ευρώπη», καταλήγει η ίδια. «Η Ελλάδα κάνει το σωστό. Και η ιστορία έτσι θα το γράψει. Πρέπει να είστε περήφανοι».

 

εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία