Κοινωνία

18/07/2012 - 12:34

Θανάτος-σοκ για δύο νεογνά από τη Μυτιλήνη

yle="text-align:justify;">ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΥΓΙΗ  - ΕΣΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ

Θάνατος - σοκ για δυο νεογνά

 

 

Γράφει: Στρατής Σκουντιανέλλης / εφημερίδα " Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

- Οι γιατροί του νοσοκομείου υποστηρίζουν ότι το μικρόβιο μεταδόθηκε στα παιδιά απ’ τη μητέρα

- Κατά του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" στρέφονται οι δυο Λέσβιοι γονείς, υποστηρίζοντας ότι το μικρόβιο μεταδόθηκε από τα αναπνευστικά μηχανήματα και όχι από τη μητέρα, η οποία μετά από εξέτασή της από άλλους γιατρούς βρέθηκε υγιής

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός ζευγαριού από τη Μυτιλήνη να αποκτήσει παιδιά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" της Αθήνας. Τα δίδυμα παιδιά που γέννησε η γυναίκα υπέστησαν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και κατέληξαν λίγες μόλις ημέρες μετά τη γέννησή τους λόγω προσβολής από το ανθεκτικό μικρόβιο "serratia", ενώ σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο άνδρας στα “ ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ” το ιατρικό προσωπικό του Νεογνολογικού Τμήματος του νοσοκομείου επιχείρησε να τον παραπλανήσει λέγοντάς του ότι "το μικρόβιο μεταδόθηκε στα νεογνά από τη μητέρα τους".

Το ζευγάρι σύντομα πρόκειται να καταφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας τον εντοπισμό και τη δίωξη όποιου ευθύνεται για το θάνατο των παιδιών του. Με αφορμή το τραγικό συμβάν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής πρόκειται να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των - συχνά θανατηφόρων - ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ το θέμα έχει πάρει και πανελλαδικές διαστάσεις λόγω δημοσίευσής του στην εφημερίδα "Αυγή" της Αθήνας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Πρόκειται για το 46χρονο δικαστικό υπάλληλο Στρατή Καραγιάννη και τη 42χρονη νοσηλεύτρια σύζυγό του (κατοίκους Μυτιλήνης), που είχαν την ατυχία να τους συμβεί κάτι τέτοιο μετά από 6 προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η σύζυγος του κ. Καραγιάννη γέννησε στις 21 Ιουνίου με καισαρική τα δύο υγιή νεογνά, τα οποία λόγω προωρότητας εισήλθαν σε θερμοκοιτίδα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και τους τοποθετήθηκε μηχάνημα C-PAP για την προσωρινή υποβοήθηση της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Ωστόσο μόλις 2 ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου, οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το ένα από τα δύο προσβλήθηκε από ίκτερο και λίγο αργότερα, ότι κατέληξε.

«Όσο και να προσπάθησα, όσο κι αν ρώτησα ποτέ δεν έμαθα από τι πέθανε το πρώτο μου παιδί, κανένας γιατρός δεν μου απάντησε», τόνισε ο κ. Καραγιάννης μιλώντας στα “ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ.”. Ωστόσο η περιπέτειά του δεν επρόκειτο να τελειώσει εκεί, καθώς λίγες μόλις ώρες αργότερα ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι και το δεύτερο παιδί παρουσίασε πυρετό. «Η πρώτη του κουβέντα ήταν “πάρτε του αίμα για να το εξετάσετε και κάντε του αεροβάπτισμα”», επισήμανε, «πράγμα που τελικά όντως κάναμε».

Οι ισχυρισμοί των γιατρών

Τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης έδειξαν ότι το νεογνό είχε προσβληθεί από κάποια από τα λεγόμενα "Gram- αρνητικά" (δηλαδή παθογόνα) μικρόβια, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένα από ποιο. Οι γιατροί τότε δήλωσαν προς το ζευγάρι ότι το μικρόβιο είχε μεταδοθεί στα παιδιά από την μητέρα, η οποία και ζήτησε άμεσα να εξεταστεί για να επιβεβαιωθεί ότι εκείνη το μετέδωσε και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Καραγιάννη, οι γιατροί αρνούνταν επίμονα να την υποβάλουν σε εξετάσεις, αποδίδοντας μάλιστα την προσβολή της από το μικρόβιο σε κάποιο «τυχαίο γεγονός».

Εντέλει μετά από μια δύσκολη νύχτα, το πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή και το δεύτερο από τα δίδυμα, τα οποία αργότερα κηδεύτηκαν μαζί σε νεκροταφείο των Αθηνών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το ζευγάρι, στις θερμοκοιτίδες της ΜΕΝΝ νοσηλεύονταν την ημέρα εκείνη περίπου 15 βρέφη συνολικά από τα οποία, πέραν των διδύμων, κατέληξε επίσης άλλο ένα για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Όπως είναι λογικό όλη αυτή η περιπέτεια καταρράκωσε ψυχολογικά τους δύο γονείς που όχι μόνο έχασαν τα παιδιά που περίμεναν με τόση λαχτάρα, αλλά δεν μπορούσαν και να μάθουν ποιο μικρόβιο τα προσέβαλε και - κυρίως - ποιος ή τι τους το μετέδωσε. Λίγες ημέρες αργότερα το ζευγάρι επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το Κέντρο - σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη - διενήργησε έλεγχο στο νοσοκομείο, του οποίου ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμη και σήμερα απόρρητα.

Υγιής η μητέρα

Ωστόσο το μυστήριο του αν η μητέρα ήταν ή όχι φορέας μικροβίου επρόκειτο να λυθεί λίγες ημέρες αργότερα, όταν η τελευταία επισκέφτηκε μαιευτήρα για την αφαίρεση των ραμμάτων της καισαρικής τομής. Η γυναίκα με αφορμή την αφαίρεση υπεβλήθη σε εξετάσεις διαφόρων σωματικών υγρών, των οποίων τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είχε προσβληθεί από κανένα μικρο-οργανισμό. Ωστόσο για λόγους βεβαιότητας η άτυχη μητέρα έκανε και δεύτερες εξετάσεις σε λοιμωξιολόγο, παίρνοντας και πάλι την απάντηση ότι είναι απόλυτα υγιής. Εντέλει όταν οι δύο γονείς προσήλθαν και πάλι στο "Αλεξάνδρα" για να παραλάβουν τα ιατρικά ιστορικά των παιδιών τους, ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος τους ανακοίνωσε ότι τα παιδιά είχαν προσβληθεί από το μικρόβιο "serratia" και κατέληξαν από μικροβιαιμία, επιμένοντας για άλλη μια φορά ότι ο μικροοργανισμός τούς μεταδόθηκε από τη μητέρα.

Το μικροβιακό γένος "serratia" αποτελείται από μικρά κινητά βακτηρίδια που ζυμώνουν την λακτόζη σε βραδείς ρυθμούς. Το μικρόβιο προκαλεί στα βρέφη μικροβιαιμία και ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε ασθενείς των νοσοκομείων. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε σχέση με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η προσβολή του οργανισμού από "serratia" ιάται με την έγκαιρη διάγνωση και τη χορήγηση της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η μικροβιαιμία που προκαλεί οδηγεί σταδιακά τον ανθρώπινο οργανισμό στο θάνατο.

Πού ευδοκιμεί το μικρόβιο

Όπως εξήγησαν πάντως στον κ. Καραγιάννη ειδικοί λοιμωξιολόγοι, το συγκεκριμένο μικρόβιο ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε ιατρικές σωληνώσεις και αγωγούς, όπως ο αεραγωγός των αναπνευστικών μηχανημάτων C-PAP και η πλαστική σωλήνωση μέσω της οποίας τρέφονται τα βρέφη στις θερμοκοιτίδες. Μετά από όλα αυτά ο ίδιος εμφανίζεται σήμερα βέβαιος ότι το μικρόβιο μεταδόθηκε στα νεογνά ενδονοσοκομειακά και ότι η προσπάθεια να πειστεί ότι μεταδόθηκε ακούσια από τη μητέρα, ήταν σκόπιμη. «Δεν είναι δυνατό να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε εμάς που έχουμε κάνει τόσο μεγάλη και τόσο κοπιαστική προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα παιδί. Φτάσαμε σε ψυχολογικό αδιέξοδο, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και θα κινηθούμε δικαστικά για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, τόσο με μήνυση όσο και με αγωγή», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Γ. Ζερδελής

Το θέμα συζητείται εντονότατα στους ιατρικούς κύκλους πανελλαδικά, κυρίως μετά από τη δημοσιοποίησή του από την εφημερίδα "Αυγή" πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του κ. Ζερδελή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην εφημερίδα "Αυγή" δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην κατάταξη για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ εξήγησε ότι ένας από τους λόγους ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι η λεγόμενη "ατελής θεραπεία" (διακοπή της αντιβιοτικής φαρμακευτικής αγωγής για λόγους οικονομίας πριν ο ασθενής ξεπεράσει εντελώς τη λοίμωξη) που εφαρμόζεται συστηματικά σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας.

Μιλώντας στα “ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ.” ο κ. Ζερδελής σημείωσε ότι προτίθεται να απευθύνει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ τόνισε ότι η συχνή αδυναμία αντιμετώπισης του μικροβίου "serratia" και άλλων μικροβίων οφείλεται στην κατάχρηση αντιβιοτικών αγωγών που πραγματοποιείται συχνά στα νοσοκομεία, πράγμα που σταδιακά οδηγεί στην αύξηση των αντοχών των συγκεκριμένων μικροοργανισμών και στην αδρανοποίηση

Μοιράσου το άρθρο!