Skip to main content
|

Το βραβείο σε αυτούς που σώζουν ζωές

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
 

Με πολλά μπράβο, δυνατά χειροκροτήματα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης βράβευσε χθες  η Unicef το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή στο πλαίσιο των βραβείων UNICEF 2015 που απονέμονται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το Λιμενικό Σώμα, τιμήθηκε για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση/προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

 
Της βράβευσης προηγήθηκε βίντεο με συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού στα νερά του Αιγαίου για να διασώσουν μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον Α’ Υπαρχηγό του Λιμενικού Αθανάσιο Χονδρονάσιο, «από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός εισερχομένων δια θαλάσσης προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 650.000 άτομα, σημειώνοντας μια αύξηση περίπου 1.873% σε σχέση με το 2014. Το ίδιο διάστημα, σε 4.800 περιστατικά έχουν διασωθεί 89.000 πρόσφυγες μετανάστες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα παιδιά και βρέφη».
 
Βραβεύθηκαν επίσης, σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραν για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, σε σχετικό πρόγραμμα που υλοποιεί η UNICEF Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
 
«Κάποια έχουν γνωρίσει μόνο τον τρόμο και την τραγωδία, την αδικία και την ανισότητα όλη τους τη ζωή, γι' αυτό δεν είναι περίεργο ότι πάνω από 200.000 παιδιά διακινδύνευσαν τη ζωή τους αυτή τη χρονιά για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη», δήλωσε η Marie-PierrePoirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την Προσφύγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Είναι θύματα περιστάσεων πέρα από τον έλεγχό τους, δεν θα πρέπει να θυματοποιηθούν πάλι και να αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια - κλειστά σύνορα, κλειστά σχολεία, κλειστά σπίτια. Το σωστό είναι να τους δοθεί μια δίκαιη ευκαιρία σε μια νέα ζωή
 
 
Στην τελετή απονομής στη Στοά του Βιβλίου που συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας συμμετέχουν: ο Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο Α΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Αθανάσιος Χονδρονάσιος, ο Β΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Νίκος Πατρινός, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής, η εθελόντρια της UNICEF, ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR, Λόλα Νταϊφά, αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού και ο ποδοσφαιριστής Αλμπέρτο Μποτία, και τα παιδιά του σχολείου Muntin Nayon που στηρίζει τη UNICEF και στέλνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα στα προσφυγόπουλα. Η Αντιπρόεδρος της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης παρουσιάζουν στοιχεία της έκθεσης της UNICEF και τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τις σχετικές δράσεις της UNICEF.
 
 
Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος μεταξύ άλλων τόνισε: 
"Κυρία Αντιπρόεδρε , κύριε Γενικέ Δ./ντα της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF , Κύριε Υπουργέ , Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, θα επιθυμούσα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή, ιδιαίτερα τιμητική για το Σώμα, εκδήλωση της UNICEF.
Το ζήτημα αυτό, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Χώρα, δεν είναι εθνικό. Είναι, κυρίως ανθρωπιστικό, και πάνω απ’ όλα, ζήτημα που αγγίζει κάθε γωνιά της Ε.Ε. και, υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να τύχει κατάλληλου χειρισμού.
Το ΛΣ, κατά την εκτέλεση της αποστολής του και με βάση τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει, ανταποκρίνεται σε καθήκοντα διαρκούς αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων και διάσωση των κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται πάντοτε ως ύψιστη προτεραιότητα για τα στελέχη του Σώματος η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. 
Η προσήλωση του Λιμενικού Σώματος και η επαγγελματική αφοσίωση των στελεχών του στο ανθρωπιστικό τους έργο, αποδεικνύεται, αδιαμφισβήτητα, από τον αριθμό των διασώσεων που διαχειρίστηκε με επιτυχία από τις αρχές του έτους.  Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα ο αριθμός των εισερχομένων, δια θαλάσσης, προσφύγων/μεταναστών ανέρχεται σε 650.469 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.873% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που καταγράφηκε για ολόκληρο το έτος 2014.Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επισημάνω ότι στο ίδιο διάστημα και σε περισσότερα από 4.800 περιστατικά, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 89.000 μετανάστες/ πρόσφυγες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.500 διασωθέντα ανήλικα παιδιά και βρέφη. 
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού φαινομένου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία όλων των φορέων που, υπό οιαδήποτε ιδιότητα, εμπλέκονται στη διαχείρισή του. Το Λιμενικό Σώμα, προσηλωμένο στην αποστολή που του έχει εμπιστευθεί η Ελληνική Πολιτεία και λαμβάνοντας κυρίαρχα υπόψη την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, καλωσορίζει κάθε συνέργεια, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, που θα μπορούσε να συμβάλει στη βέλτιστη δυνατή διαχείρισή του.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των προσφυγικών ροών είναι πράγματι συγκλονιστικό. Η UNICEF, στο πλαίσιο του πολύτιμου και πανανθρώπινου έργου της για την προστασία των παιδιών κατέγραψε και αναγνώρισε το εύρος του προβλήματος, με αυτόν ακριβώς το χαρακτηρισμό, κατά το πρόσφατο οδοιπορικό της, στις 5 Νοεμβρίου, στη Λέσβο".
 
 
-------------
Μέχρι στιγμής 792.883 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει δια θαλάσσης στην Ευρώπη.
Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 8 Νοεμβρίου 2015 καταγράφηκαν 647.581 αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους από την Τουρκία. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 258.365, μια αύξηση κατά 389.216 μέσα σε δύο μήνες, 85.225 έφθασαν από τις 26 Οκτωβρίου.
Από όλες τις αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα 62% είναι Σύροι, 23% Αφγανοί, 7% Ιρακινοί και 2% Πακιστανοί. Το 93% των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχονται από τις 10 μεγαλύτερες χώρες προέλευσης προσφύγων.
Το 37% ή πάνω από το ένα τρίτο είναι γυναίκες και παιδιά (23% είναι παιδιά και 14% γυναίκες), κατά προσέγγιση ο ένας στους τέσσερις είναι παιδί.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

 
 
 
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία