Skip to main content
|

Βρίσα ένα χρόνο μετά: τραγική η κατάσταση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Μια νεκρή ηλικίας 45 ετών, πολλοί τραυματίες και σπίτια που κατέρρευσαν ήταν ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε πέρυσι στις 12 Ιούνη, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, νότια της Λέσβου. Οι μεγαλύτερες ζημιές είχαν σημειωθεί στο χωριό Βρίσα, με 850 κατοίκους, όπου 11 άτομα τραυματίστηκαν. Το χωριό ισοπεδώθηκε και από τότε είναι ένα χωριό - φάντασμα, αφού οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν με ρυθμό μεσαιωνικού αραμπά.
Σε περιοδείες και παρεμβάσεις του το ΚΚΕ ζητούσε και ζητά πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από το κράτος, έλεγχο και άμεση αποκατάσταση σχολείων και δημοσίων κτιρίων, προτεραιότητα για αποκατάσταση στις οικογένειες των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Επίσης, πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων. Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκατάσταση όλων των υποδομών. Να γίνουν στο νησί τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Σήμερα, πάνω από ένα χρόνο μετά, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα στο θέμα της αποκατάστασης, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις. Οι τελευταίες, δε, κάνουν λόγο για οκτάχρονο πλάνο «αποκατάστασης». Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, ακόμα γίνεται η κατεδάφιση των περίπου 260 «κόκκινων» κτιρίων. Μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφιστεί περίπου τα μισά από αυτά.

 

Οσον αφορά τα «κίτρινα» κτίρια, οι ιδιοκτήτες τους, σε συνεργασία με μηχανικό, ακόμα καταθέτουν φακέλους με το κοστολόγιο των ζημιών. Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί μόλις 20. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση είναι 500 ευρώ το τετραγωνικό. Χαρακτηριστικό της ...ταχύτητας της αποκατάστασης είναι πως πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η πρώτη άδεια ανέγερσης. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για επιχορήγηση 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα καινούργιο σπίτι. Το 80% του ποσού καλύπτεται από το κράτος και το 20% από τραπεζικό δάνειο. Μόνο που καμιά τράπεζα δεν χορηγεί δάνειο...
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αντίστοιχο «μοντέλο» αποκατάστασης έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και για τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Και μπορεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη να γίνεται αναφορά σε «δωρεάν κρατική αρωγή», ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πληγέντες που εκφράζουν ανησυχίες και αμφιβολίες για το κατά πόσο η προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους δεν θα τους οδηγήσει ξανά να χρωστάνε στις τράπεζες, χώρια τα άλλα έξοδα και υποχρεώσεις που «τρέχουν».

Επιπρόσθετα, αν προσέξει κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την αποκατάσταση των πληγέντων, θα διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν πολύ από αυτούς της Μυτιλήνης...

 

Εβγαλε άδεια, αλλά δεν πήρε ακόμα επιδότηση!

Οπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας, ακόμα και αυτός που έχει βγάλει άδεια δεν σημαίνει ότι έχει πάρει και τα χρήματα. Ακόμα και στην πρώτη και μοναδική άδεια που έχει εκδοθεί, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει πάρει την επιδότηση. Αυτή καταβάλλεται σε 3 δόσεις (η πρώτη αφορά το 40% των χρημάτων).
Επίσης, τα έξοδα κατεδάφισης χορηγούνται από το ελληνικό Δημόσιο σε δύο δόσεις. Η πρώτη δίνεται πριν από τις εργασίες κατεδάφισης και η δεύτερη δόση μετά από αυτήν, αλλά η χορήγησή της καθυστερεί 2-3 μήνες.

Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου, αυτήν την δικαιούνται, στην ουσία, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, διότι στην κατάσταση που είναι δεν μπορεί να κατοικηθεί, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφερθεί από αυτό ούτε όλα τα μπάζα. Παρενθετικά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας, αξίζει να σημειωθεί πως η αποκομιδή των άχρηστων υλικών γίνεται με αργούς ρυθμούς, διότι ο εργολάβος έχει κάνει για δεύτερη φορά διακοπή των εργασιών, αφού δεν έχει πληρωθεί.

Η αποκομιδή γίνεται με κρατικά χρήματα που χορηγούνται στο δήμο και στη συνέχεια δίνονται στον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, και τα χρήματα του καταβάλλονται ανά δίμηνο. Σε αυτό το δίμηνο, όμως, όπως και το προηγούμενο, καθυστερεί η καταβολή τους από το κράτος. Κάτοικοι και Κοινότητα ζητούν επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι τον Οκτώβρη.

Επανερχόμενος στην επιδότηση ενοικίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας υπογραμμίζει πως την δικαιούνταν όσοι δεν είχαν άλλο σπίτι σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, και η απόσταση του χωριού από την Μυτιλήνη είναι ακριβώς αυτή. Το δε επίδομα οικοσκευής δόθηκε μόνο σε όσους είχαν πρώτη κατοικία στο χωριό. Οσο για τους επαγγελματίες, δεν πήραν τίποτα, διότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει πως στις φυσικές καταστροφές τούς καταβάλλονται αποζημιώσεις, εκτός της περίπτωσης σεισμού...

 

πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία