Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε με το χειρότερο τρόπο η απουσία κεντρικού σχεδιασμού για το θέμα των προσφύγων στη Μυτιλήνη. Σπασμωδικές ανεύθυνες κινήσεις και είναι πλέον θέμα χρόνου να πάρουν τα πράγματα χειρότερη τροπή.
Το πρωί μπορεί να εκκενώθηκε το λιμάνι (με χρήση βίας) αλλά από σήμερα το μεσημέρι το λιμάνι και πάλι θα είναι γεμάτο από πρόσφυγες.
Τα γεγονότα:
ώρα 08:00 Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια από το πρωί να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας «Αθήνα - Αθήνα». Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.
ώρα 11:00 Στα Τσαμάκια και τη Φυκιότρυπα μετέφεραν τους χιλιάδες πρόσφυγες οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές αδειάζοντας το λιμάνι. Από κει σε συντονισμένη επιχείρηση με λεωφορεία θα τους μεταφέρουν στο κέντρο κράτησης στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
ωρα 13:00 Το δρόμο στο Μανταμάδο έκλεισαν για λίγη ώρα το πρωί οι πρόσφυγες που κατά κύματα βγαίνουν στις ακτές της περιοχής. Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη που διέλυσε τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. «Οι άνθρωποι στα χωριά από τη Σκαμιά μέχρι το Μανταμάδο βοηθάνε τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους αλλά δεν έχουν άλλες δυνάμεις» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδης ζητώντας και εκείνος τη λήψη μέτρων για να βοηθηθούν οι περιοχές που δέχονται το μεταναστευτικό ρεύμα. «Τα χωριά μας δεν έχουν τις δομές να δεχτούν αυτή τη λαοθάλασσα, είπε ο κύριος Τζελαϊδης, μικρά παιδιά άρρωστα σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον καθημερινότητα για τα χωριά μας που πρέπει επιτέλους να βοηθηθούν».
ώρα 14:00 Το δρόμο μπροστά από τον Καρά Τεπέ έκλεισαν για λίγη ώρα το μεσημέρι οι χιλιάδες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί το πρωί από το λιμάνι.
ώρα 14:00 Μεγάλος αριθμός προσφύγων στο κέντρο της πόλης.Σκηνές ακόμη και στην πλατεία Σαπφούς. Γίνεται φανερό ότι ο χώρος στον Καρά Τεπέ και το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια δεν μόρει να χωρέσει όλους τους πρόσφυγες. Ο αριθμός των προσφύγων στο νησί ξεπερνάει πλέον τους 20.000 ! ! ! Δεν χωράνε πουθενά...
ώρα 15:00 Με εντολή εισαγγελέα ανοίγει και πάλι ο χώρος στο λιμάνι της Μυτιλήνης !!!
Ο καθένας μπορεί να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του.
Αν δεν δοθούν λύσεις άμεσα για την καταγραφή των προσφύγων και τη δρομολόγηση πλοίων τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε θύματα. Δεν ξέρουμε αν ο σχεδιασμός τελικά είναι αυτός...
Αλήθεια ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν το πρωί οι πρόσφυγες από το λιμάνι; Εντολή Δημάρχου; Είναι θέμα Δημάρχου;
Πως μπορεί να γίνει μεταφορά 10.000 ατόμων που ήταν στο λιμάνι χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση;
Υπήρχε χώρος να φιλοξενήσει τόσα άτομα ή απλά θα ήταν μεταφορά του προβλήματος σε άλλη περιοχή;
Από πότε οι πρόσφυγες (ανάμεσά τους βρέφη , παιδιά και ηλικιωμένοι) είναι μπαλάκι και τους μεταφέρουμε μια απο εδώ και μια από εκεί...;
Τελικά ποιος διοικεί αυτήν την πόλη ;
up date
Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με το δήμαρχο Λέσβου, ο κ. Γαληνός σημείωσε πως «σήμερα το πρωί, εμείς, για να αποφύγουμε την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας και τα επεισόδια, πήραμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από το λιμάνι και τους μεταφέραμε στην περιοχή του Καρά Τεπέ και της Μόριας. Τους πήραμε εκεί, για να γίνεται η καταγραφή τους και μετά να πηγαίνουν στο λιμάνι για να φεύγουν με τα πλοία. Δυστυχώς, παρενέβη ο εισαγγελέας και είπε να ξαναγυρίσουν στο λιμάνι». «Το λιμάνι δεν είναι του δήμου. Καθιστώ υπεύθυνο για ό,τι συμβεί εκείνον που έλαβε αυτή την ενέργεια, γιατί ξαναδημιουργεί αναστάτωση στην περιοχή. Αν θέλει να δίνει εντολές, έπειτα από επτά μήνες βαθύ ύπνου, και παρενέβη τώρα που πηγαίναμε να βάλουμε πάλι μία τάξη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη» υπογράμμισε ο κ. Γαληνός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ζήτησε οι μετανάστες να επιστρέψουν όλοι στο λιμάνι, καθώς περίπου 7.000 από τους 10.000 είχαν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα κι αναμένεται σήμερα στο νησί να καταπλεύσουν τρία πλοία, χωρητικότητας περίπου 6.000.
Η επιστολή του Δημάρχου Λέσβου στην Πρωθυπουργό:
Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να επανέλθω στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των τεράστιων μεταναστευτικών εισροών στο νησί της Λέσβου.
Αυτή τη στιγμή, το 60% των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα περνάει από τη Λέσβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πάνω από 15.000 άνθρωποι τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στις περιοχές κατά μήκος της Ανατολικής ακτής του νησιού. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου.
Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία υφίσταται τρομερή πίεση από τα δυσάρεστα επακόλουθα της διαμονής αυτών των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος είναι οι καθημερινές αναταραχές στο εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης με πολλούς τραυματίες. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης απροσπέλαστα και επικίνδυνα για τους κατοίκους της πόλης προκαλώντας μάλιστα και τεράστιες ζημιές σε τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι κρίσιμη, άμεση και υψίστης σημασίας. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή, πάση θυσία, της κοινωνικής έκρηξης και των ανεξέλεγκτων και εξαιρετικά επικίνδυνων επακόλουθων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με γραπτή εισήγησή μου πρότεινα την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται - εκτός των άλλων - και αυτή τη δοκιμασία.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία σχετικά με το θέμα.
Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός
Απάντηση Δημάρχου στο αίτημα για καθαριότητα....
Αξιότιμε κε Εισαγγελέα,
Σε απάντηση εγγράφου με το οποίο ζητάτε από το Δήμο Λέσβου να προβεί δια των συνεργείων καθαριότητας του σε καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση με ειδικά φάρμακα των κεντρικών σημείων της πόλης της Μυτιλήνης, λόγω της αθρόας έλευσης μεταναστών, θα ήθελα να σας κάνω γνωστά τα εξής:
Ο Δήμος Λέσβου, εδώ και επτά μήνες, καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τόσο τους χώρους ευθύνης του, όσο και τους χώρους που ανήκουν σε άλλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Σας ενημερώνω ότι, στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή προσπάθεια, ο Δήμος Λέσβου αγωνίζεται ουσιαστικά μόνος, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.
Ο χώρος του λιμανιού και της Προκυμαίας της Μυτιλήνης, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου – όπως θα έπρεπε – αλλά αποτελεί περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Παρόλα αυτά, ο Δήμος καθημερινά καθαρίζει τους παραπάνω χώρους.
Θεωρώ λοιπόν ότι η παρέμβαση σας για καθαρισμό και απολύμανση κεντρικών σημείων της Μυτιλήνης, είναι μεν ορθή, αλλά άνευ ουσίας, αφού, όπως προείπα, εδώ και μήνες ο Δήμος Λέσβου, δίνει καθημερινά τη μάχη της καθαριότητας σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μετανάστες.
Μετά την σημερινή εντολή σας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ξανά στο χώρο του Λιμανιού της Μυτιλήνης, σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Λέσβου, θα επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων ευθύνης του και θα πρέπει κάθε άλλος φορέας και υπηρεσία να αναλάβει την καθαριότητα των χώρων ευθύνης τους.
Τέλος, σας προσκαλώ για μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Λέσβου, σχετικά με το μεταναστευτικό.
-Ο-
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός
Νέα παρέμβαση από την Χριστιάνα Καλογήρου
Τις σοβαρές αναπτυξιακές επιπτώσεις που έχει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, παρουσιάζει η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καθηγητή κ. Νικόλαο Χριστοδουλάκη.
Η Περιφερειάρχης, ζητά την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού και τη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης προβλημάτων, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη καταγραφής, αποκατάστασης ή αποζημίωσης ζημιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου σημειώνονται καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στον αγροτικό εξοπλισμό, στα αρδευτικά δίκτυα, στα υποστατικά, την αποκατάσταση ζημιών στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και δίκτυα νερού, ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα.
και κάτι θετικό:
Επιπλέον ενίσχυση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τον FRONTEX με κονδύλια ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ
Μετά τις διμερείς επαφές και τη στενή συνεργασία που είχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης και Υπηρεσιακά στελέχη του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με το Διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), κ. Fabrice Leggeri και το επιτελείο του, ανακοινώνεται ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον FRONTEX, προς όφελος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ύψους τριάντα δύο (32) εκατομμυρίων ευρώ.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.
Με την απόφαση αυτή, αναγνωρίζεται η ανάγκη επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας.
με πληροφορίες απο ΑΠΕ/ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
φωτογραφία: Παύλος Αβαγιάνος / η πρωινή μετακίνηση των προσφύγων