Κόσμος

23/08/2012 - 07:23

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θρηνούν 2.000 νεκρούς

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ θρηνούν 2.000 νεκρούς

Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο του Αφγανιστάν έφτασε τους 2.000, σύμφωνα με έρευνα των New York Times, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη βία που εξακολουθεί να ταλανίζει την πολύπαθη χώρα.
 
Ενδεικτικό της αστάθειας είναι το γεγονός ότι η χιλιοστή αμερικανική απώλεια σημειώθηκε σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, ενώ μετέπειτα οι επόμενοι χίλιοι στρατιώτες χάθηκαν σε διάστημα μόλις 27 μηνών.
 
Η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνει στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο γειτονικό Πακιστάν και άλλες περιοχές, εφόσον αυτές οι δράσεις σχετίζονταν με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
 
Σύμφωνα με τους Times, το 50% της δεύτερης χιλιάδας απωλειών «έπεσε» στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάνρ, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι δυνάμεις των Ταλιμπάν.
 
Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των περιστατικών όπου άνδρες που φορούν στολές των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας επιτίθενται σε συμμαχικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαπενθημέρου, τουλάχιστον εννέα αμερικανοί σκοτώθηκαν σε τέτοιες «εκ των έσω» επιθέσεις, συχνά δεχόμενοι τα πυρά στρατιωτών ή αστυνομικών τους οποίους συνόδευαν ή εκπαίδευαν.
 
Εντός του 2012, τουλάχιστον 39 στρατιώτες της συμμαχικής δύναμης ISAF έχουν σκοτωθεί λόγω τέτοιων «εσωτερικών» επιθέσεων. Σε ετήσια βάση, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από τέτοιες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.
 
πηγη: ΣΚΑΪ/New York Times

Μοιράσου το άρθρο!