Κόσμος

19/06/2014 - 20:31

Ανακατέλαβε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας ο ιρακινός στρατός

style="text-align: justify;"> 
Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έθεσαν σήμερα εκ νέου υπό τον πλήρη έλεγχό τους το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, έπειτα από μάχες που έγιναν με τους σουνίτες τζιχαντιστές.
 
«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως το διυλιστήριο του Μπαϊτζί», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για θέματα ασφαλείας, στρατηγός Κάσεμ Άτα.
 
Ένας εργαζόμενος στο διυλιστήριο δήλωσε και αυτός ότι οι τζιχαντιστές έχουν αποσυρθεί, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εγκατέλειψαν το διυλιστήριο έπειτα από σφοδρές επιθέσεις που πραγματοποίησε εναντίον τους ο στρατός.
 
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντικρουόμενες μαρτυρίες. Κάποιοι εκ των εγκλωβισμένων υπαλλήλων, που κατάφεραν να διαφύγουν σήμερα το πρωί, δήλωσαν ότι οι μαύρες σημαίες των τζιχαντιστών, εξακολουθούν να είναι υψωμένες στο διυλιστήριο.
 
Οι συγκρούσεις είχαν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, όταν οι σουνίτες μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση στο διυλιστήριο και κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε αυτό. Οι μάχες που ακολούθησαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις ήταν σφοδρές, με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές πετρελαίου να τυλιχθούν στις φλόγες, προκαλώντας εύλογους φόβους για γενικευμένες ελλείψεις καυσίμων, καθώς το εν λόγω διυλιστήριο επεξεργάζεται το ένα τρίτο του πετρελαίου του Ιράκ.
 
Οι αρχές είχαν κλείσει το διυλιστήριο την περασμένη Δευτέρα, απομακρύνοντας τους ξένους εργαζόμενους. Οι περίπου 250 Ιρακινοί υπάλληλοι που είχαν παραμείνει εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις, απελευθερώθηκαν σήμερα το πρωί.
 
Η περιοχή του Μπαϊτζί βρίσκεται κοντά στην πόλη Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν, η οποία περιήλθε στον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την περασμένη εβδομάδα.
 
Το διυλιστήριο του Μπαϊτζί παρέχει πετρέλαιο στο σύνολο των ιρακινών επαρχιών και η παραγωγή του υπολογίζεται σε 600.000 βαρέλια ημερησίως.
 
 
πηγή: www.enet.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!