Skip to main content
|

Απόδραση από τους πάγους

Απόδραση από τους πάγους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ανταρκτική
 
Αίσιο τέλος είχε η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια των 52 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου MV Akademik Chokalskii, που εδώ και μία εβδομάδα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληττε επί μέρες την Ανταρκτική είχε παγιδευτεί στους πάγους της λευκής ηπείρου από τις 24 Δεκεμβρίου.
 
Τους 52 επιβάτες, επιστήμονες, δημοσιογράφους και τουρίστες απομάκρυνε από το ερευνητικό πλοίο χθες ένα κινεζικό ελικόπτερο το οποίο απογειώθηκε από το παγοθραυστικό Xue Long (ή αλλιώς ο Δράκος του Χιονιού), που βρίσκεται εδώ και μέρες στην περιοχή.
 
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και οι χιονοθύελλες που σάρωναν την περιοχή σταμάτησαν. Οι διασωθέντες επιβάτες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των 12, μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο σε ένα παρακείμενο νησάκι κι από εκεί με βάρκα έφτασαν στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis. Οι Ρώσοι ναυτικοί και το πλήρωμα, όπως έγινε γνωστό, θα παραμείνουν επάνω στο πλοίο μέχρι αυτό να ελευθερωθεί από τους πάγους, κάτι που μπορεί να πάρει πολλές εβδομάδες.
 
Πέντε διαδρομές
Το κινεζικό ελικόπτερο έκανε συνολικά πέντε διαδρομές των 45 λεπτών για να τους μεταφέρει όλους με ασφάλεια, ενώ κάθε φορά προσγειωνόταν σε μια επιφάνεια πάγου που είχε λειανθεί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους είχαν ξεκινήσει εδώ και μέρες, με το κινεζικό παγοθραυστικό και άλλα πλοία να προσπαθούν να σπάσουν τους πάγους γύρω από το Chokalskii, χωρίς όμως καμία επιτυχία, αφού σε ορισμένα σημεία ο πάγος είχε μέχρι και τρία μέτρα πάχος.
 
Οι επιβάτες μαζί με τους 22 άνδρες του πληρώματος του ρωσικού πλοίου είχαν ξεκινήσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για την Ανταρκτική, για να τιμήσουν τον εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον, ακολουθώντας την πορεία που είχε ακολουθήσει πριν από έναν αιώνα.
 
Ομως περίπου έναν μήνα αργότερα και 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τασμανίας το πλοίο τους παγιδεύτηκε στους πάγους της Ανταρκτικής. Ολες αυτές τις ημέρες που το πλοίο παρέμεινε ακινητοποιημένο, οι επιστήμονες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν σταμάτησαν να κάνουν πειράματα και μετρήσεις θερμοκρασίας για να αποδείξουν ότι η Ανταρκτική κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή.
 
Επίσης, ένα βίντεο που τράβηξαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη γέφυρα του ακινητοποιημένου πλοίου προβλήθηκε στην αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης και έκανε τον γύρο του κόσμου.
 
Μετά τη διάσωσή τους ο επικεφαλής της αποστολής Κρις Τέρνεϊ, τουίταρε γεμάτος ευχαρίστηση για την εξέλιξη: «Φτάσαμε στο Aurora Australis ασφαλείς. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους Κινέζους και το Aurora Australis για τη σκληρή τους δουλειά».
 
Οι πάγοι... άναψαν διάλογο για το κλίμα
Εντονο δημόσιο διάλογο έχει προκαλέσει η «παγίδευση» του Akademik Shokalskii, καθώς κάποιοι έσπευσαν να διατρανώσουν την άποψή τους ότι το περιστατικό είναι απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας μύθος.
 
Πλήθος άρθρων και αρθρογράφων στον διεθνή Τύπο ασκούσαν δριμεία κριτική στις μελέτες για το κλίμα που με στοιχεία καταδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και η κλιματική αλλαγή είναι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσα στο παγιδευμένο πλοίο βρίσκονταν και δύο δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οποία σε σχετικό άρθρο της δίνει τη δικιά της απάντηση στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανταρκτικής.
 
Παρότι η Ανταρκτική υποφέρει προς το παρόν λιγότερο από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον Βόρειο Πόλο και την Αρκτική ή καλύτερα υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για την καταστροφή που επιτελείται στον Νότιο Πόλο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάποιες έρευνες υπολογίζουν ότι η πιο ξηρή και παγωμένη ήπειρος του πλανήτη από το 1993 μέχρι σήμερα χάνει ετησίως περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνους παγετώνων, γεγονός που προκαλεί την άνοδο των υδάτων κατά 0,2 χιλιοστά τον χρόνο.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Κλιματική Αλλαγή πριν από έναν χρόνο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι παγετώνες της Ανταρκτικής μειώνονται με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στις βόρειες και δυτικές περιοχές της ηπείρου κοντά στη Νότιο Αμερική.
 
Το λιώσιμο των πάγων σε αυτές τις περιοχές προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων των ωκεανών. Οι επιστήμονες έχουν, μεταξύ άλλων, παρατηρήσει ότι αντιθέτως με τους παγετώνες της Βόρειας και Δυτικής Ανταρκτικής, ο πάγος στη περιοχή της Θάλασσας Ρος έχει αυξηθεί.
 
Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα, όμως, ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση των χιονοπτώσεων, που παρατηρείται κοντά στη Θάλασσα του Ρος, σε μια ήπειρο όπως η Ανταρκτική, που τα πάντα είναι ήδη παγωμένα, αποτελεί σύμφωνα με τους επιστήμονες ένδειξη ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει.
 
Αρκετοί αρθρογράφοι παρουσίασαν το περιστατικό υποστηρίζοντας ότι το Akademik Shokalskii «παγιδεύτηκε» στον πάγο ύστερα από ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας και πάγωμα της θάλασσας. Οντως οι συνθήκες στην περιοχή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να κολλήσει το πλοίο στον πάγο, όμως το κομμάτι πάγου πάνω στο οποίο προσέκρουσε το πλοίο αποκολλήθηκε προσφάτως από τον παγετώνα Μερτζ, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία