Κόσμος

11/02/2013 - 14:25

Αποχωρεί 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας της Ρώμης

Αποχωρεί 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας της Ρώμης

Tα καθήκοντά του εγκαταλείπει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παραίτηση οφείλεται σε λόγους υγείας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται από το Βατικανό.
Την είδηση, την οποία αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το Βατικανό, γνωστοποιώντας ότι ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 28 Φεβρουαρίου.


Ο 85χρονος ποντίφικας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ότι οι δυνάμεις του, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Η πορεία του 265ου Πάπα

Ο 86χρονος Γιόζεφ Αλοΐσιος Ράτζινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1927.

Διαδέχθηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' στις 19 Απριλίου του 2005. Η ενθρόνισή του έγινε στις 24 Απριλίου του 2005. Γεννήθηκε στην Βαυαρία και είναι και Γερμανός υπήκοος και υπήκοος Βατικανού.

Ακολούθησε την ιεροσύνη το 1951 και από τότε καθιερώθηκε ως ένας αξιόλογος θεολόγος ο οποίος έγινε και καθηγητης Πανεπιστημίου το 1958. Μετά από μια μακροχρόνια καριέρα ως ακαδημαϊκός, έγινε Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράϊζινγκ και Καρδινάλιος το 1977.

Το 1981, μετακόμισε στην Ρώμη και από το 2002 έως την ενθρόνισή του, ήταν Πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων δήλαδή, πρώτος ανάμεσα σε όλους του Καρδινάλιους.

Έκπληξη προκαλεί διεθνώς η απόφαση

Η απόφασή του αποτελεί έκπληξη, αφού συνήθως οι ποντίφικες αποχωρούν από το αξίωμά τους λόγω θανάτου. Είναι ενδεικτικό ότι η αποχώρηση του 265ου Πάπα είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν 600 χρόνια (από το 1415), όταν είχε παραιτηθεί ο Πάπας Γρηγόριος ο ΚΒ'.

Η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφαν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την έκπληξή της από την ξαφνική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου. «Έχει αφήσει μία προσωπική σφραγίδα ως στοχαστής στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και ως ποιμένας» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το άρθρο!