Κόσμος

16/07/2013 - 09:11

Διαμαρτυρίες για την αθώωση του ρατσιστή δολοφόνου

Αθώος κρίθηκε τελικά με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν, ο Τζορτζ Ζίμερμαν, αναφορικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από σφαίρες, το Φεβρουάριο του 2012, του άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ,
Η εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Τ. Μάρτιν είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με αιχμή και την ατιμωρησία του δράστη, ο οποίος ήταν μέλος της λεγόμενης «εθελοντικής ομάδας προστασίας των γειτονιών». Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί ένα είδος «πολιτοφυλακής» που άνθισε στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά, ως πληροφοριοδότης των αρχών. Ο Τζ. Ζίμερμαν είχε καταδιώξει ως «ύποπτο» τον Τρέιβον Μάρτιν, μετά την έξοδό του από ένα μίνι μάρκετ και τελικά τον σκότωσε, πυροβολώντας τον στην πλάτη. Οι ένορκοι ουσιαστικά αποδέχτηκαν ότι ο φονιάς βρισκόταν σε αυτοάμυνα.
Η εξέλιξη της υπόθεσης με την αθώωση του φονιά αποκάλυψε και την υποκρισία του Μπ. Ομπάμα, που δήθεν ευαίσθητος σε θέματα ρατσιστικής βίας είχε αναφέρει ότι ο έφηβος θα μπορούσε να είναι γιος του αλλά μετά την απόφαση δήλωσε ότι αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή και η «τραγωδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία».
 
πηγη: ριζοσπάστης

Μοιράσου το άρθρο!