Κόσμος

13/09/2012 - 08:16

Δυο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται στις λιβυκές ακτές

Δυο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται στις λιβυκές ακτές

yle="text-align: justify; ">Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εντολή χθες να κατευθυνθούν δυο πλοία στις λιβυκές ακτές μετά το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ σε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξνείου στη Βεγγάζη, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. "Δυο αντιτορπιλικά θα πλησιάσουν τις λιβυκές ακτές, αλλά απλώς για προληπτικούς λόγους", τόνισε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δε σημαίνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση. Νωρίτερα χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη στη Λιβύη ομάδας 50 πεζοναυτών ειδικευμένων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, μετά την επίθεση στη Βεγγάζη. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη μεταφέρθηκε στη Γερμανία και ότι μειώθηκε ο αριθμός των μελών της αμερικανικής διπλωματικής σποστολής στην Τρίπολη.

 

«Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


 

 

Ουάσινγκτον

Την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς και τριών υπαλλήλων καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισήμανε ότι θα παράσχει κάθε μέσο για την προστασία του προσωπικού της πρεσβείας στη χώρα. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προσπάθειες στοχοποίησης θρησκευτικών πεποιθήσεων, συνεχίζει ο Ομπάμα σε μια προσπάθεια να κρατηθούν σε μέτρια επίπεδα οι τόνοι μέσα σε μία εκρηκτική πολιτική συγκυρία για τις ΗΠΑ και για την ευρύτερη περιοχή. Επρόκειτο για μια «αποτρόπαιη επίθεση» κατά του διπλωματικού προσωπικού λέει ο πρόεδρος Ομπάμα και σημειώνει ότι η προεδρία «θα παράσχει όλους τους απαραίτητους πόρους για την προστασία του προσωπικού» τόσο στη Λιβύη όσο και σε άλλες διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. Προσθέτει δε, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν μεν τις προσπάθειες να πληγούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά είναι αντίθετες στην «ωμή βία» που προκάλεσε την δολοφονία του διπλωματικού.

Οι τέσσερις Αμερικανοί που έχασαν τη ζωή τους «ήταν υποδείγματα της δέσμευσης των ΗΠΑ για ελευθερία, δικαιοσύνη και συνεργασία με κράτη και λαούς ανά τον κόσμο». Οι επιθέσεις σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο Κάιρο και τη Λιβύη με αφορμή ταινία που ισλαμιστές θεωρούν ότι προσβάλει τον Μωάμεθ προκάλεσαν την αντίδραση και του Μιτ Ρόμνεϊ. Πριν ακόμη γίνουν γνωστά τα περί της δολοφονίας του πρέσβη (αρχικά οι πληροφορίες μιλούσαν απλώς για έναν Αμερικανό διπλωματικό υπάλληλο νεκρό), ο Μιτ Ρόμνεϊ καταδίκασε την αντίδραση της προεδρίας στις επιθέσεις στα κτίρια των αποστολών. Η κυβέρνηση αντί να καταδικάσει τις επιθέσεις έσπευσε να δείξει την συμπάθεια της απέναντι σε αυτούς που τις προκάλεσαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ανταπαντώντας ο Λευκός Οίκος τον κατηγόρησε για πολιτική εκμετάλλευση μίας δύσκολης περίστασης. Η εξωτερική πολιτική ήταν ένα από τα πεδία όπου οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Ομπάμα μπροστά από τον Ρόμνεϊ. Καθώς η οικονομία κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία και το μείζον θέμα του Ιράν παραμένει άτυπα παγωμένο από την αμερικανική κυβέρνηση, οι επιθέσεις φέρνουν στο προσκήνιο και αυτήν την πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής περιπλέκοντας το σκηνικό.

Ο Αμερικανός πρέσβης και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν στη Βεγγάζη το βράδυ της Τρίτης από ρουκέτες που εξαπέλυσαν άγνωστοι, όπως φαίνεται την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτίριο της πρεσβείας στο οποίο επιτέθηκαν διαδηλωτές. Το πλήθος διαμαρτύρονταν για μια ταινία αμερικανικής παραγωγής που θεωρούν ότι προσβάλει κατάφωρα τον Μωάμεθ. Η ταινία, που ανέβηκε στο YouTube, έχει παραχθεί από έναν 52χρονο Αμερικανό από την Καλιφόρνια, τον Σαμ Μπασίλ, και έναν Αιγύπτιο Κόπτη. Την διαφήμιζε ακόμη ο Τέρι Τζόουνς, ο Αμερικανός πάστορας ο οποίος στο παρελθόν είχε υποσχεθεί να κάψει το Κοράνι, αν και έκανε πίσω λόγω σφοδρότατων αντιδράσεων. Ο Στίβενς ήταν διπλωμάτης καριέρας που είχε ήδη θητεύσει δύο φορές στη χώρα. Ήταν πρόξενος στη Βεγγάζη κατά την περίοδο της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Καντάφι. Ορίστηκε πρεσβευτής στις αρχές του έτους.

Newsroom ΔΟΛ

Μοιράσου το άρθρο!