Κόσμος

29/09/2022 - 08:33

Έκτακτο - Το τούρκικο ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου

Με νέα παράνομη NAVTEX στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση εκ νέου η Τουρκία, σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων που ταράζουν περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η Άγκυρα βγάζει από σήμερα, Πέμπτη (29/09) στην περιοχή δυτικά της Λέσβου το ερευνητικό Yunus, με την παρουσία του να παραμένει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

 

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση "Αργώ", με τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία πραγματοποίησε υπερπτήση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Κίναρο, ενώ συνολικά τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν 54 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

 

Ερντογάν: Η Ελλάδα απειλεί την ειρήνη

Ελάχιστες ώρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα ίδια σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτοξεύοντας πυρά σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ, κατέχουμε δηλαδή μία πολύ σημαντική θέση στη συμμαχία, ειδικά με τις χερσαίες δυνάμεις μας.

Οι ΗΠΑ όμως εξοπλίζουν τα ελληνικά νησιά. Προειδοποίησαμε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ελλάδα. Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν οτι δεν θα βρουν σύμμαχο όπως η Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν βάσει της συνθήκης της Λωζάννης. Αλλά οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τους Ελληνες.

Παρακολουθούμε και παίρνουμε τα μέτρα μας, έχουμε 40.000 στρατιώτες στο πεδίο. Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Η Ελλάδα με τον τρόπο που συμπεριφέρεται απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

Μοιράσου το άρθρο!