Κόσμος

26/09/2013 - 17:59

Ένα νησί εμφανίστηκε μετά το σεισμό στο Πακιστάν

Ένα νησάκι εμφανίστηκε ένα μόλις χιλιόμετρο από τις ακτές της πόλης Γκουαντάρ, στο Πακιστάν, μετά τον πρόσφατο σεισμό των 7,7 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 245 άτομα.
 
Έχει σχήμα οβάλ με μήκος περίπου 30 μέτρα και ύψος γύρω στα 10 μέτρα.
 
Οι γεωλόγοι εξετάζουν το φαινόμενο και παραθέτουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και ένα «ηφαίστειο λάσπης», αποτέλεσμα κατολίσθησης.
 
Ο Μπομπ Γέιτς, ειδικός στη σεισμική δραστηριότητα του Πακιστάν, αναφέρει ότι παρόμοια ηφαίστεια λάσπης υπήρξαν και στο παρελθόν στη θάλασσα έξω το Γκουαντάρ. Ένα τέτοιο νησί που εμφανίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2010, σε νερά βάθους 30-60 μέτρων, είχε μάλιστα φωτογραφηθεί από δορυφόρο της NASA.
 
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2005, μια σειρά από ηφαίστεια λάσπης εμφανίστηκε έξω από το Γκουαντάρ μετά από σεισμό 8,1 βαθμών το 1945.
 
Ο Τζέιμς Χέιν, της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), συμφωνεί με τη θεωρία που θέλει το νησί του Γκουαντάρ να είναι ένα ηφαίστειο λάσπης. Αναφέρθηκε, ωστόσο, και στην άποψη ορισμένων συναδέλφων του ότι το νησί ίσως να βρισκόταν εκεί και πριν από το σεισμό.
 
 
 
πηγή: rizopoulospost.com

Μοιράσου το άρθρο!