Κόσμος

10/11/2020 - 11:08

Εορτασμός της απελευθέρωσης της Λέσβου στις ΗΠΑ

Εορτάστηκε στη Νέα Υόρκη από την Ομοσπονδία Συλλόγων Λέσβου στις ΗΠΑ και Καναδά η επέτειος της απελευθέρωσης  της Μυτιλήνης. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την εταιρία μας «ΜΥΘΟΣ», το γεγονός ότι η βασική εκδήλωση των εορτασμών υπήρξε η παρουσίαση του βιβλίου «Λεσβιακή Φάλαγγα -  Ιστορία των Προγόνων μας» των εκδόσεων μας από την συγγραφέα Κωνσταντίνα Βάκκα Κυριαζή. H συγγραφέας έδωσε επίσης εκτεταμένη συνέντευξη στον ελληνοαμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης “Cosmos FM ”.

Η ιστορία της «Λεσβιακής Φάλαγγας» αποτελεί μια πολύτιμη γέφυρα της Λέσβου με την λεσβιακή και γενικότερα ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ , αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ. Άλλωστε ένας από τους συντελεστές  της, ο φλογερός  παπάς Μεθόδιος Κουρκουλής  από την Αγιάσο υπήρξε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του προγόνου των ΑΧΕΠΑΝΣ.  Για αυτό τον λόγο η εταιρία μας με σειρά ενεργειών της στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και σε παράγοντες της τηλεοπτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ προωθεί την τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας αυτής. 

Η Λεσβιακή Φάλαγγα παρουσιάστηκε σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε στη Μυτιλήνη τον Νοέμβριο του 2018 κατά την οποία τιμήθηκαν  για το έργο και την προσφορά τους Ελληνοαμερικάνοι με καταγωγή από την Λέσβο και Αμερικάνοι Φιλέλληνες που προβάλουν στις ΗΠΑ και το αμερικανικό κοινό, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας. 

Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και τον Ιούνιο του 2019 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα με την συμμετοχή του καθηγητή και Βουλευτή της ΝΔ Κυρίου Άγγελου Συρίγου , του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κυρίου Μανούσου Μαραγκουδάκη, της συγγραφέως κυρίας Κωνσταντίνας Βάκκα Κυριαζή και του εκδότη Κυρίου Άγγελου Φωτιάδη Μουζάλα. Την εκδήλωση αυτή τίμησε μεταξύ άλλων και ο Κρίς Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης.

Η ιστορία της Λεσβιακής Φάλαγγας τιμήθηκε σε τοπικό επίπεδο με την ανέγερση μνημείου στο Πλωμάρι του γλύπτη Κώστα Κατσαρού μετά από πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου Λέσβου Κυρίου Σπύρου Γαληνού και του Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυρίου Κυριάκου Πετρέλλη.   

Μοιράσου το άρθρο!