Κόσμος

12/04/2020 - 17:11

Η "επιστροφή" του Αϊλάν Κούρντι

Ο 45χρονος Αμπμντουλάχ Κούρντι είδε πριν από πέντε χρόνια, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του να πνίγονται στο Αιγαίο -Η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν στις ακτές είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ

Ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι από τη Συρία, ο οποίος πέθανε προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, έδωσε στο νεογέννητο γιο του, το όνομα του παιδιού που έχασε τόσο άδικα, σε ηλικία 3 ετών.

Ο 45χρονος Αμπμντουλάχ Κούρντι είδε πριν από πέντε χρόνια, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του να πνίγονται στο Αιγαίο, όταν η υπερπλήρης βάρκα που τους μετέφερε, βυθίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015.

Η φωτογραφία του άψυχου σώματος του Αϊλάν να κείτεται στην ακτή, προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και σειρά δράσεων από κυβερνήσεις και φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

Ο Αμπντουλάχ μετακόμισε από τότε στο Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, όπου παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του πριν από δύο χρόνια.

Καλωσορίζοντας τον νεογέννητο γιο του, ο 45χρονος φέρεται να είπε σε συριακή ιστοσελίδα: «Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε ένα παιδί. Εύχομαι στο παιδί αυτό να έχει μια ευτυχισμένη ζωή, να πάει στο σχολείο, να σπουδάσει και να ζήσει όπως κάθε άλλο παιδί στον κόσμο».

Τον Σεπτέμβριο, ο Αμπντουλάχ Κούρντι είχε δηλώσει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στο πλήρωμα του σκάφους διάσωσης «Alan Kurdi», το οποίο πήρε το όνομά του από τον τριών ετών γιό του που έχασε τη ζωή του στο Αιγαίο.

«Μόλις γεννηθεί ο γιος μου, θα πάω στο πλοίο για να σώσω τους μετανάστες», είχε πει. «Θέλω να τους δώσω τη βοήθεια που δεν είχα πάρει».

Ωστόσο, φαίνεται, πως οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό, έχουν «παγώσε» για την ώρα σχέδιά του...

protothema.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!