Κόσμος

28/07/2020 - 12:55

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

Την αναβολή των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν.


Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: "Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις βάλουμε (σ.σ.: τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) σε αναμονή για λίγο"».

Σε συνέντευξη στο CNN Turk ο Καλίν είπε επίσης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε εποικοδομητικό ρόλο στο να μην υπάρξει στρατιωτική ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, διέψευσε ωστόσο γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Χαρακτήρισε επίσης την Ελλάδα σημαντικό γείτονα και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στις υφαλοκρηπίδες τους, και να γίνουν κοινές μελέτες σε αμφιλεγόμενες περιοχές». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε λίγο».

Επίσης, ανέφερε ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν χρησιμοποιείται ως παράγοντας πίεσης η ένταξη στην ΕΕ.

Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έφυγε από το σημείο που ήταν αγκυροβολημένο και εισήλθε στο λιμάνι της Αττάλειας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη σελίδα Marine traffic.


Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς προκλήσεων
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπό καθεστώς προκλήσεων.

Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιδίωξη του διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Μάλιστα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά και τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οτιδήποτε σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, παρά μόνο η διευθέτηση της μίας διαφοράς που έχουμε.


Πηγή: iefimerida.gr -

Μοιράσου το άρθρο!