Κόσμος

11/06/2014 - 18:32

Ιράκ: Όμηροι Τούρκοι διπλωμάτες έπειτα από επίθεση ενόπλων

style="text-align: justify;"> 
Για επίθεση ενόπλων στο Γενικό Τουρκικό Προξενείο της Μοσούλης κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ. Reuters, Russia Today και Today's Zaman επικαλούμενα ανώτατες πηγές από την κυβέρνηση της Τουρκίας, μεταδίδουν ότι 25 Τούρκοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος πρόξενος, κρατούνται όμηροι. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. 
 
Το πρωί της Τρίτης η Μοσούλη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, έπεσε στα χέρια ακραίων ισλαμιστών της Αλ Κάιντα, και όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, πέρα από τους διπλωμάτες 28 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο στην πόλη πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι οδηγοί πιάστηκαν όμηροι καθώς μετέφεραν πετρέλαιο από το νότιο λιμάνι της Τουρκίας Ισκεντερούμ στη Μοσούλη.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι μετά τη λήψη αξιόπιστων πληροφοριών για την κατάσταση, η τουρκική κυβέρνηση θα αξιολογήσει τι μπορεί να κάνει. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι το Γενικό Τουρκικό Προξενείο στη Μοσούλη βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για εκκένωση του προσωπικού βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, με βάση διεθνή ΜΜΕ οι διπλωμάτες δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τον χώρο και βρίσκονται όμηροι στα χέρια των ανταρτών. 
 
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, δέχθηκε σφοδρή επίθεση ισλαμιστών. Οι περίπου 1.300 ένοπλοι ανήκουν στην ομάδα ISIS (Islamic State of Iraq and the Levant) και από την Τρίτη εξαπολύουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, φυλακές και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και το αεροδρόμιο της πόλης.
 
πηγή: www.protothema.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!