Κόσμος

15/02/2014 - 10:47

Ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου προκαλεί κύμα φυγής στην Ιάβα

style="text-align: justify;"> 
Τρεις νεκρούς, μαζικές εκκενώσεις περιοχών και το κλείσιμο επτά αεροδρομίων προκάλεσε η χθεσινή ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ στην Ιάβα της Ινδονησίας, καλύπτοντας τους δρόμους με στάχτη ύψους πέντε εκατοστών. Περίπου 200.000 άτομα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν και αρκετές οικογένειες αγνόησαν τις εντολές των Αρχών και σύντομα επέστρεψαν στα σπίτια τους.
 
Οπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των εθνικών καταστροφών, Σουτόπο Πουρβό Νουγκρόχο, πάνω από 75.000 άτομα στεγάστηκαν σε προσωρινά καταλύματα. Σύμφωνα με την υπηρεσία, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η οροφή του σπιτιού του, στη συνοικία Μαλάνγκ, λόγω ηφαιστειογενών υλικών που εκτοξεύονταν από το μαινόμενο ηφαίστειο. Επίσης, ακόμη ένας ηλικιωμένος δηλητηριάστηκε επειδή εισέπνευσε την ηφαιστειακή σκόνη. Η στάχτη που κάλυψε τον ουρανό της Ιάβας οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο επτά αεροδρομίων, ανάμεσα στα οποία και αυτά των πόλεων Σουραμπάγια, Γιογκιακάρτα, Σολό, Σεμαράνγκ και Μπαντούνγκ, τα οποία εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις. Κλειστός λόγω της έκρηξης του Κελούντ παρέμεινε και ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός του κόσμου, ο Μπορομπουντούρ, που προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες ημερησίως.
 
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, δεσμεύτηκε μέσω ανάρτησής του στο Twitter να επισκεφθεί τις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο. Το κέντρο για την αντιμετώπιση των ηφαιστειακών και γεωλογικών κινδύνων τόνισε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει σύντομα μια νέα εξίσου ισχυρή έκρηξη στο Κελούντ.
 
πηγή: www.kathimerini.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!