Κόσμος

28/03/2014 - 19:09

Ισπανία: 67.189 εξώσεις μέσα στο 2013

style="text-align: justify;"> 
Στο δρόμο κάθε μέρα 184 οικογένειες της Ισπανίας καθώς όπως ανακοίνωσε η ισπανική δικαιοσύνη αυτός ήταν ο ημερήσιος αριθμός εξώσεων που εκτελέστηκαν το 2013 σε αντιστοιχία με 67.189 εντολές έξωσης που ήταν ο συνολικός αριθμός.
 
Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτέλεσε το 2013 περισσότερες από 67.189 εντολές έξωσης υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών, δηλαδή 184 την ημέρα, ένας αριθμός που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός πέντε χρόνια μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων που βύθισε την Ισπανία στην οικονομική κρίση.
 
Η Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, είναι η επαρχία όπου εκτελέστηκαν οι περισσότερες εντολές έξωσης (23,8% του συνόλου), ενώ ακολουθούν η Βαλένθια (14,6%), η Ανδαλουσία (13,8%) και η περιοχή της Μαδρίτης (13%).
 
Συνολικά το 2013 εκδόθηκαν 82.860 εντολές έξωσης, δηλαδή 9,8% λιγότερες εν σχέσει με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει το Γενικό Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας, το οποίο απέδωσε τη μείωση στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
 
Στο 6,62% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος
 
Την ίδια χρονιά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας έφτασε στο 6,62% του ΑΕΠ της, λίγο πάνω από το όριο που είχε δεσμευθεί να σεβαστεί (6,5%), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο.
 
«Είναι ένας θετικός αριθμός και περισσότερο επειδή ήταν μια χρονιά ύφεσης» στη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2%, εξήγησε ο Μοντόρο.
 
«Η Ισπανία βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης του δημόσιου χρέους της», υπογράμμισε ακόμη σήμερα ο Μοντόρο, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα «ήδη εισέρχεται σε μια φάση ανάκαμψης» της οικονομίας της καθώς κατέγραψε μικρή ανάπτυξη 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2013, και 0,2% το τέταρτο.
 
Για το πρώτο τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι «τουλάχιστον ίση» με αυτή του τέταρτου τριμήνου του 2013, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος.
 
Για το σύνολο του 2014, το υπουργείο αναμένει μια αύξηση 1%, ενώ η Τράπεζα της Ισπανία είναι πιο αισιόδοξη προβλέποντας ανάπτυξη 1,2%. Όμως το ποσοστό ανεργίας στη χώρα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στο 26,03%, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση των νοικοκυριών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, με τον αριθμό των πτωχεύσεων να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ το 2013.
 
Στο μεταξύ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 παρατηρήθηκε στην Ισπανία τον Μάρτιο μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, προκαλώντας φόβους στη χώρα, όπως και στο σύνολο της ευρωζώνης, για αποπληθωρισμό.
 
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία, που ήταν ήδη ιδιαίτερα χαμηλός τους τελευταίους μήνες, έπεσε τον Μάρτιο σε αρνητικό ποσοστό, με μείωση των τιμών κατά 0,2% σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.
 
πηγή: enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!