Κόσμος

24/09/2013 - 18:31

Κίνδυνος σοβαρής ποινής για τους 30 ακτιβιστές της «Greenpeace»

Οι οικολόγοι ακτιβιστές που έλαβαν μέρος σε μία διαμαρτυρία σε μια θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη ρωσική περιοχή της Αρκτικής την περασμένη εβδομάδα πρόκειται να διωχθούν ποινικά με την κατηγορία της πειρατείας, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, όπως δήλωσαν σήμερα Ρώσοι εισαγγελείς.
 
Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, η «επίθεση» στην οποία προέβησαν δύο ακτιβιστές της «Greenpeace» οι οποίοι προσπάθησαν να ανέβουν στην εξέδρα Πριραζλόμναγια της «Gazprom», την πρώτη θαλάσσια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Ρωσίας στην Αρκτική, δημιούργησε τον κίνδυνο να προκληθεί μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, ενώ αποτέλεσε επίσης παραβίαση της ρωσικής εθνικής κυριαρχίας.
 
«Όταν ένα ξένο πλοίο γεμάτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προορίζεται για άγνωστους σκοπούς και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν οικολόγοι ακτιβιστές προσπαθούν να κάνουν έφοδο σε μια εξέδρα άντλησης (πετρελαίου), υπάρχουν θεμιτές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις τους» ανέφερε η ρωσική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
 
Η διαδήλωση τερματίστηκε με τη σύλληψη των σχεδόν 30 ακτιβιστών και την κατάσχεση του πλοίου, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο νηολόγιο της Ολλανδίας. Οι ρωσικές Αρχές ρυμουλκούσαν το «Arctic Sunrise» προς το λιμάνι του Μούρμανσκ στην Αρκτική σήμερα.
 
Η «Greenpeace» κατήγγειλε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των οικολόγων ακτιβιστών. Η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι στους διαδηλωτές που επέβαιναν στο πλοίο δεν δόθηκε καμιά πρόσβαση σε δικηγόρους ή στις προξενικές Αρχές των χωρών των οποίων είναι υπήκοοι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, κατά τις οποίες τελούν υπό κράτηση από τις ρωσικές Αρχές.
 
πηγή: www.zougla.gr

Μοιράσου το άρθρο!