Κόσμος

15/12/2013 - 20:05

Με λαμπρότητα το "αντίο" στον Νέλσον Μαντέλα

style="text-align: justify;">Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής σηματοδοτήθηκε η έναρξη της κηδείας του Νέλσον Μαντέλα. Στη λευκή σκηνή που στήθηκε ειδικά για την τελετή κοντά στο σπίτι του Μαντίμπα στο Κούνου, 4.500 άτομα συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο «σπουδαιότερο τέκνο του έθνους», όπως τον αποκαλούν.
 
Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η στιγμή κατά την οποία στο βήμα ανέβηκε ο Αχμέτ Κατράντα. Ο στενός φίλος, συναγωνιστής και συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του την ώρα της ομιλίας του, με τη φωνή του να σπάει. Ο Κατραντά αποκάλεσε τον Μαντίμπα «αδελφό, φίλο, μέντορα και ηγέτη».
 
«Μαντάλα, ίσως πνιγόμαστε στη θλίψη και το πένθος. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες που μετά αυτόν τον μακρύ δρόμο, στρωμένο με εμπόδια και βάσανα, μπορούμε να σε χαιρετίσουμε στο τέλος ως μαχητή της ελευθερίας. Καλό ταξίδι, αγαπημένε μου αδελφέ, μέντορά μου, ηγέτη μου», δήλωσε ο Κατραντά.
 
Εκπροσωπώντας τους συγγενείς του Μαντέλα, ο εγγονός του Μλάντα διάβασε τη νεκρολογία του. Εξαιρετικά φορτισμένη ήταν η ομιλία της εγγονής του Μαντίμπα, Νάντι Μαντέλα. Η Νάντι θυμήθηκε οικογενειακές στιγμές με τον παππού. Τόνισε, παράλληλα, πως τα όσα της δίδαξε θα τα κρατήσει μαζί της για όλη της τη ζωή.
 
«Θα μας λείψεις παππού. Θα μας λείψει η αυστηρή σου φωνή, όταν δεν ήσουν ευχαριστημένος με τη συμπεριφορά μας. Θα έχουμε μαζί μας σε όλη μας τη ζωή τα μαθήματα που μας δίδαξες και θα σε κάνουμε υπερήφανο. Ως Νοτιοαφρικανοί, θα σταματήσουμε να κατηγορούμε και θα ακολουθούμε το παράδειγμά σου, όπως έκανες, και θα κάνουμε κάτι θετικό για τη Νότια Αφρική», είπε από το βήμα η Νάντι Μαντέλα.
 
Η κατάνυξη και η συγκίνηση ήταν έκδηλες στην τελετή, με το κλίμα να μην διαφέρει από αυτό του τελευταίου δεκαημέρου. Οι παριστάμενοι τίμησαν τον εκλιπόντα όχι με θρήνους, αλλά με τραγούδια που υμνούσαν την πλούσια ζωή του. Ένας αποχαιρετισμός όπως θα τον ήθελε ένας άνθρωπος του βεληνεκούς του Νέλσον Μαντέλα.
 
πηγή: gr.euronews.com
 

Μοιράσου το άρθρο!