Skip to main content
|

Μία διαφορετική Πρώτη Κυρία -Η ελπίδα των γυναικών για μία κανονική ζωή στο Αφγανιστάν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
 
Μέχρι τώρα, το Αφγανιστάν δεν είχε ποτέ «κανονική» Πρώτη Κυρία. Μικρό, ίσως, το κακό για μία χώρα στην οποία μέχρι τώρα δεν είχε μεταβιβαστεί δημοκρατικά η εξουσία. Ο Ασράφ Γάνι, που ορκίστηκε τη Δευτέρα, είναι ο πρώτος πρόεδρος που παίρνει τη σκυτάλη με αυτό τον τρόπο. Και η σύζυγός του, είναι εκείνη που για πολλούς μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη ζωή των γυναικών σε μία από τις χειρότερες χώρες του πλανήτη για το «ασθενές» φύλο. 
 
Η σύζυγος του προκατόχου του, Χαμίντ Καρζάι, ήταν σχεδόν... αόρατη κατά τη θητεία του. Η Ζινάτ Καρζάι έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις, παρότι ήταν γιατρός. Από τα όσα έχουν φανεί έως τώρα, η Ρούλα Γάνι θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Κάτι που έγινε εμφανές και στην τελετή της ορκωμοσίας. 
 
Η νέα Πρώτη Κυρία του Αφγανιστάν ήταν από τις ελάχιστες γυναίκες που έδωσαν το παρών. Και ο νέος πρόεδρος προέβη σε μία σπάνια κίνηση. Ευχαρίστησε την Μπίμπι Γκουλ -το όνομα που έχει υιοθετήσει στο Αφγανιστάν- από το βήμα όταν πήρε το λόγο, για τη στήριξή της. Κάτι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο για μία τέτοια χώρα. 
 
Η αναφορά του Γάνι μεταφράστηκε από τα διεθνή δίκτυα ως ένα μήνυμα πως σταδιακά ο ρόλος των γυναικών στο Αφγανιστάν θα αναβαθμιστεί και θα καταφέρουν να αποκτήσουν μία θέση στην κοινωνική και πολιτική ζωή. 
 
Η Γάνι καλείται να βοηθήσει σε αυτό. Πρόκειται για μία Λιβανο-Αμερικανίδα χριστιανή, που γνώρισε το σύζυγό της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού όπου σπούδαζαν και οι δύο τη δεκαετία του '70. Λέγεται πως ήδη σκοπεύει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τις γυναίκες και τους νέους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα το κάνει. 
 
Τους προηγούμενους μήνες, η νέα Πρώτη Κυρία συνόδευε το σύζυγό της σε δημόσιες εμφανίσεις, ενώ μίλησε και η ίδια σε μία συγκέντρωση, καταρρίπτοντας πολλά ταμπού της κοινωνίας του Αφγανιστάν. Τώρα, οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η δράση της θα συνεχιστεί, προκειμένου να στείλει το μήνυμα της αλλαγής νοοτροπίας σε όλους στο Αφγανιστάν, αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως αυτό να αποδειχθεί ένας πονοκέφαλος για το νέο πρόεδρο, καθώς η αυστηρή πατριαρχική κοινωνία ίσως να μην είναι έτοιμη για τέτοια στροφή στα πρότυπα της Δύσης.
 
Πηγή: www.iefimerida.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία