Κόσμος

21/12/2020 - 21:04

«Ναι» της Κομισιόν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το εμβόλιο πήρε έτσι το τελικό πράσινο φως για διανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έρχεται λίγες ώρες μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους», ανέφερε η επικεφαλής του EMA.

Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο εμβολιασμός αποτρέπει και την ασυμπτωματική λοίμωξη -αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστοί δεν αποκλείεται να μολύνονται από τον ιό και να τον μεταδίδουν σε άλλους χωρίς ποτέ να εκδηλώνουν συμπτώματα.

Ασαφές παραμένει επίσης για πόσο χρόνο διαρκεί η προστατευτική δράση του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Pfizer και το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna, του οποίου η έγκριση εκκρεμεί, βασίζονται σε συνθετικά μόρια RNA που περιέχουν ένα γονίδιο του ίδιου του SARS-CoV-2. Το γονίδιο δίνει τις κατασκευαστικές οδηγίες για τη σύνθεση της λεγόμενης ακίδας, μιας επιφανειακής πρωτεΐνης του ιού που του επιτρέπει να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το συνθετικό μόριο mRNA απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζει να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας, τα οποία αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί προγραμματίζεται να αρχίσουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους. Η πρώτη παρτίδα αναμένεται να περιλαμβάνει 300.000 δόσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Μοιράσου το άρθρο!