Χρόνος ανάγνωσης :
2'Η χειρότερη επιδημία Έμπολα που έχει σημειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι σήμερα θέτει σε κίνδυνο τη συγκομιδή και ανεβάζει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προειδοποιώντας ότι η κατάσταση ενδεχομένως να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο FAO εξέδωσε ειδική προειδοποίηση για τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα--τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.550 ανθρώπους από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις απομακρυσμένες ζούγκλες της νοτιοανατολικής Γουινέας τον Μάρτιο.
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων και η επιβολή ζωνών καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού έχουν προκαλέσει πανικό στους πολίτες που σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα, στα οποία ωστόσο σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις, καθώς και αυξήσεις στις τιμές τους σε χώρες που είναι πλημμελώς προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση των επακόλουθων της κρίσης.
"Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του Έμπολα, τα νοικοκυριά σε κάποιες από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές δαπανούσαν έως και το 80% των εισοδημάτων τους σε τρόφιμα", λέει ο Βίνσεντ Μάρτιν, ο επικεφαλής του παραρτήματος του FAO στο Ντακάρ, το οποίο συντονίζει τα μέτρα που λαμβάνει ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση του ιού.
"Τώρα αυτές οι τελευταίες αυξήσεις ουσιαστικά θέτουν (για τους πολίτες) τα τρόφιμα εκτός πρόσβασης ", αναφέρει ο Μάρτιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να εμποδίσει τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, η οποία μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών των προσβληθέντων.
Η παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια της επερχόμενης, κυριότερης περιόδου συγκομιδής καθώς η μετανάστευση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στις καλλιέργειες, επισημαίνει ο FAO.
Προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και το καουτσούκ θα πληγούν σημαντικά, πλήττοντας ταυτόχρονα πολλές οικογένειες, οι οποίες θα χάσουν το εισόδημά τους και τα προϊόντα διατροφής τους εξαιτίας της απαγόρευσης του κρέατος άγριων ζώων.
Το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων και ο περιορισμός του εμπορίου μέσω των λιμανιών έχουν οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών τροφίμων στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, οι οποίες είναι εισαγωγείς δημητριακών, κι έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές τους εξαιτίας και του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς τους.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ και ο FAO έχουν εγκρίνει ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας με την αποστολή 65.000 τόνων τροφίμων σε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον Έμπολα σε μία περίοδο τριών μηνών.
Η τιμή της μανιόκας σε αγορά της Μονρόβια, της πρωτεύουσας της Λιβερίας, αυξήθηκε κατά 150% τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο FAO, προσθέτοντας ότι η υποτίμηση του νομίσματος στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Πηγή: www.enet.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Πάπας Λέων ΙΔ’ | Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ από τις ΗΠΑ είναι ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Ο Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας, μετά και από την τέταρτη ψηφοφορία στο Κονκλάβιο οπότε και...
«Habemus Papam»
Λευκός καπνός υψώθηκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, κάτι που σημαίνει ότι εκλέχθηκε νέος...
Εκλογή Πάπα: Μαύρος καπνός στο Βατικανό – Σήμερα θα διεξαχθούν τέσσερις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του νέου ποντίφικα
Η πρώτη ψηφοφορία των 133 μελών του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπη και...
Βίντεο: Σκότωσε στη μέση του δρόμου κατά την απόπειρα απαγωγής την πρώην σύζυγό του!
Στη δολοφονία της 34χρονης Μπαχάρ Ακσού, η οποία δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου στο Σισλί της...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις