Κόσμος

26/02/2022 - 07:17

Ουκρανία: Εκρήξεις, πυρά και μάχες στο Κίεβο – Στα καταφύγια οι πολίτες

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Κίεβο, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στα βόρεια. Οι κάτοικοι κρύβονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό.  Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούστηκαν στα περίχωρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Δεκάδες εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Washington Post.

 

Λίγα λεπτά πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή στο Χάρκοβο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ από το πρακτορείο Ukrinform.

Νωρίς το πρωί πάντως, ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι η Ρωσία «επιτέθηκε σε μία από τις στρατιωτικές μονάδες στη λεωφόρο Νίκης στο Κίεβο και η εν λόγω επίθεση αποκρούστηκε», χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό. Την πληροφορία μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Μάχες διεξάγονται στην περιοχή Βασίλκιβ στα νοτιοδυτικά περίχωρα, όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και στο Ομπολόν, βόρειο προάστιο του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς το κέντρο του Κιέβου από πολλαπλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι μάχες είναι σφοδρές με άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς να προσπαθούν να τις απωθήσουν, με την υποστήριξη πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ανταρτοπόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζεται ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο.

Νωρίτερα, σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Μόσχα για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Το Κίεβο ζήτησε από το Ισραήλ να μεσολαβήσει για εκεχειρία.  

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί να εγκαταλείπουν. Ανάμεσα σε αυτούς και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά.

 

 

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!