Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
Στο σπίτι του στο Αμβούργο άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και ένας από τους πρωτεργάτες της ΟΝΕ, Χέλμουτ Σμιτ. Ο «άνθρωπος με το τσιγάρο» ήταν μια από τις κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες της Ευρώπης στα τέλη του 20ου αιώνα.
Ο Σμιτ «έφυγε» στα 96, ενώ τον τελευταίο καιρό προσπαθούσε να αναρρώσει από μια χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας θρόμβου στο πόδι. Είχε επιστρέψει με δική του επιθυμία στο σπίτι του, ενώ οι θεράποντες ιατροί δεν άφηναν πολλές ελπίδες, καθώς έλεγαν ότι ο Σμιτ «ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον».
Γεννήθηκε το 1918 στο Αμβούργο, υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος, κατέλαβε υπουργικά αξιώματα και υπηρέτησε ως καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από τη γενέτειρά του, το Αμβούργο, όπου και εργάστηκε για την κυβέρνηση του κρατιδίου, ενώ το 1952 ήταν υπουργός Οικονομίας και Μεταφορών της τοπικής κυβέρνησης και από το 1953 έως το 1962 εργάστηκε για το SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Η πρώτη φορά στη Βουλή και η Ευρώπη
Το 1953 εκλέχθηκε στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ενώ το 1958 ηγήθηκε της εκστρατείας για να μην εξοπλιστεί ο στρατός με πυρηνικά όπλα. Εκείνη τη χρονιά παραχώρησε την έδρα του για να επικεντρωθεί και πάλι στο Αμβούργο, ενώ από τον Φλεβάρη του 1958 έως το Νοέμβρη του 1961 ήταν μέλος του Ευρωκοινοβουλίου. Το 1965 επανεκλέγεται στην Ομοσπονδιακή Βουλή και το 1969 ο Βίλλυ Μπράντ τον διορίζει υπουργό Άμυνας.
Καγκελάριος, σύγκρουση με τη RAF και η ΟΝΕ
Στις 16 Μαΐου 1974 αναλαμβάνει καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1982. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε για την βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία (με τον τότε ηγέτη Ζισκάρ Ντ' Εστέν), ενώ χαρακτηριστική ήταν η σκληρή πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην RAF.
Συνέδεσε, ακόμη, το πολιτικό του μέλλον με την επέκταση του ΝΑΤΟ, υπήρξε από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ αποτέλεσε και ένα από τους οραματιστές της σύγχρονης Ευρώπης.
Τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην τελευταία του συνέντευξη είχε ασκήσει σφοδρή κριτική προς την Ευρώπη δηλώνοντας ότι υπήρξε ασυνεπής απέναντι στην Ελλάδα και καλώντας για γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Οι παρεμβάσεις του ήταν πάντα ξεχωριστές. Στην τελευταία του συνέντευξη άσκησε κριτική στην Ε.Ε. και ζήτησε διαγραφή χρέους | AP Photo/Michael Sohn, pool, file
Ο άνθρωπος με το τσιγάρο
Φανατικός καπνιστής, ο Χέλμουτ Σμιτ δεν αποχωριζόταν ποτέ το τσιγάρο του και εμφανιζόταν συχνά πυκνά σε συνεντεύξεις καπνίζοντας με... στιλ.
Παντρεύτηκε την αγαπημένη του «Loki» το 1942 και μαζί της απέκτησε δύο παιδιά. Τον Χέλμουτ Βάλτερ, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία, και την Σουζάν.
Συλλυπητήρια εντός και εκτός Γερμανίας
Ως «πολιτικό θεσμό» της Γερμανίας χαρακτήρισε τον Χέλμουτ Σμιτ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό της για τα επιτεύγματά του: «Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν ένας πολιτικός θεσμός της δημοκρατίας μας. Και ήταν και για μένα ένας θεσμός. Κάποιος του οποίου τη συμβουλή και την άποψη θεωρούσα σημαντικές», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του στην ευρωπαϊκή ιδέα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και στις σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες του, οι οποίες -όπως είπε- έχουν επίδραση ακόμη και σήμερα.
«Υπηρέτησε τη χώρα μας και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην πρώτη προσωπική της ανάμνηση από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, το 1962, στις μεγάλες πλημμύρες του Αμβούργου, τόπου καταγωγής της ίδιας, η οποία ωστόσο ζούσε με την οικογένειά της στην Ανατολική Γερμανία. «Θυμάμαι ότι ανησυχούσαμε για τη γιαγιά και τη θεία μου, αλλά είχαμε εμπιστοσύνη στον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου, ότι θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε η καγκελάριος.
Έφυγε ένας μεγάλος ηγέτης, ο οποίος τύγχανε σεβασμού όχι μόνον στη Γερμανία, αλλά σε όλον τον κόσμο, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στο συλλυπητήριο μήνυμά του. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, τον χαρακτήρισε «μεγάλο και πιστό στις αρχές του, Σοσιαλδημοκράτη,... πολιτικό του αιώνα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, απέστειλε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:
Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος Ηγέτης και Πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Χέλμουτ Σμιτ υπηρέτησε, σ’ όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια. Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει –όλως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
efysn.gr