Κόσμος

21/05/2014 - 13:46

Πνίγεται στο αίμα η Νιγηρία: Νέα επίθεση με 17 νεκρούς από τη Μπόκο Χαράμ

style="text-align: justify;"> 
Νέα αιματηρή επίθεση με 17 νεκρούς σημειώθηκε το πρωί από αντάρτες της Μπόκο Χαράμ σε χωριό της βοριοανατολικής Νιγηρίας, πολύ κοντά στο σημείο όπου απήχθησαν οι σχεδόν 300 μαθήτριες και μία μόλις ημέρα μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με τους 118 νεκρούς σε κεντρική αγορά της πόλης Τζος.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, μαχητές της Μπόκο Χαράμ έμειναν στο χωριό Αλαγάρνο πολλές ώρες σκοτώνοντας και λεηλατώντας.
Τις νέες εχθροπραξίες έσπευσε να καταδικάσει ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν προσθέτοντας ότι όσοι κρύβονται πίσω από την επίθεση είναι «σκληροί και κακοί».
Πριν από ένα μήνα, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, τις οποίες είχε αναλάβει η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 100 άνθρωποι στην Αμπούτζα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας (300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τζος).
Νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο της Νιγηρίας ενέκρινε την παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, θέατρο της εξέγερσης της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Μετά τους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα, οι γερουσιαστές ενέκριναν ομόφωνα την παράταση κατά 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο στα κρατίδια Γιόμπε, Ανταμάουα και Μπόρνο, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες απήγαγαν στα μέσα Απριλίου περισσότερες από 200 μαθήτριες.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Νιγηρίας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην επιτροπή επιβολής κυρώσεων στην Αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εντάξει στη «μαύρη λίστα» την ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Μπόκο Χαράμ μετά την απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών, είπε σήμερα ένας διπλωμάτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις στην επιτροπή του 15μελούς συμβουλίου του ΟΗΕ η Μπόκο Χαράμ θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, υποστήριξε ο διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
 
πηγή: www.imerisia.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!