Κόσμος

30/04/2013 - 23:00

Πράγα: Κατέρρευσε κτίριο ύστερα από έκρηξη - Φόβοι για 4 νεκρούς

Ι

σχυρή έκρηξη που ακούστηκε σε ολόκληρο το κέντρο της Πράγας σημειώθηκε τη Δευτέρα σε κτίριο στο ιστορικό κομμάτι της πόλης, πιθανώς λόγω διαρροής αερίου. Τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί έως και τέσσερις άνθρωποι που πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη ίχνη τους.

Το κτίριο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και κοντεύει να καταρρεύσει.

Η ευρύτερη περιοχή, ένα ιδιαίτερα τουριστικό τμήμα της Πράγας, αποκλείστηκε και περίπου 220 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από παρακείμενα κτίρια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας της Πράγας Ζντένεκ Σβαρτς δήλωσε ότι τρεις έως τέσσερις άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια μέσα στο κτίριο. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνδράμουν στις έρευνες των σωστικών συνεργείων.

Ο αριθμός των τραυματιών αναθεωρήθηκε από 55 σε 35, όπως μετέδωσε η δημόσια τσεχική τηλεόραση CT24. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο έχουν υποστεί επιπόλαια τραύματα, κυρίως κοψίματα από θραύσματα γυαλιού.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται έξι ξένοι, ωστόσο οι εθνικότητές τους δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τέτοια που έσπασαν τζάμια σε κοντινά κτίρια, ανάμεσά τους και στο πολύ γνωστό Cafe Slavia. Παρακείμενα κτίρια, ανάμεσά τους το Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας, χρειάστηκε να εκκενωθούν, και το τμήμα της πρωτεύουσας γύρω από το κτίριο αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα κτίριο ανάμεσα στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας και την Ακαδημία Επιστημών. Η πρόσοψη του κτιρίουβλέπει στον ποταμό Βλτάβα (όπως ονομάζεται το τμήμα του ποταμού Μολδάβα που διαρρέει την Τσεχία), μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το θέατρο του 19ου αιώνα. Ακούστηκε ως το κάστρο, περίπου 1,6 χλμ. μακριά.

Στο κτίριο στεγάζεται μια γκαλερί ειδών τέχνης αλλά και τα γραφεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), η σχολή κινηματογράφου FAMU και η σχολή κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου του Καρόλου.

tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!