Κόσμος

16/09/2013 - 02:46

Σε επίπεδο ρεκόρ το χρέος της Ισπανίας, παρά τη λιτότητα

Σ

ε επίπεδο ρεκόρ ανήλθε στο τέλος Ιουνίου το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ισπανική Κεντρική Τράπεζα, ανατρέποντας το στόχο που έθεσε η Κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, διέθετε τον Ιούνιο ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα δημόσιο χρέος που ανερχόταν στα 942,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό ανέρχεται στο 92,2% της συνολικής ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας και είναι αυξημένο κατά 14,7 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από τα μέσα του χρόνου, η Ισπανία έχει ήδη χάσει το στόχο για περιορισμό του δημόσιου χρέους της το 2013 στο 91,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η συντηρητική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τη ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους μέσω του περιορισμού των δαπανών.
Οι νέες περικοπές στον προϋπολογισμό έχουν πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες στους δρόμους, καθώς οι Ισπανοί βιώνουν μια διετή οικονομική ύφεση, η οποία ώθησε την ανεργία στο 26,26% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η υψηλή ανεργία οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και σε μεγαλύτερες δαπάνες για κοινωνικές ασφαλίσεις για το κράτος, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον περιορισμό των ελλειμμάτων στα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας.
Η Κυβέρνηση Ραχόι δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας για να βοηθήσει τη χώρα να εξοικονομήσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ των ετών 2012 και 2014.

Στόχος της είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 στο 6,5%, από 7,0% το 2012, έτσι ώστε να το οδηγήσει μέχρι το 2016 κάτω από όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο, αναφέροντας ότι αυτό ανήλθε στο 90,1% του ΑΠΕ και όχι στο 88,2% και είναι σύμφωνα με τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας.

"Το χρέος είναι η άλλη πλευρά του ελλείμματος και ο βασικός τρόπος για να ελέγξεις το δημόσιο χρέος είναι ο έλεγχος του ελλείμματος", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αναπληρωτής Πρωθυπουργός Soraya Saenz de Santamaria.
Η κ. Santamaria, ο επίσημος εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, είπε ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους έχει προκληθεί από την ύφεση, ενώ επικαλέστηκε τις αυξανόμενες πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει επιταχύνει τις πωλήσεις των κρατικών ομολόγων για να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχετικής ηρεμίας στις αγορές.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το ισπανικό Υπουργείο είχε ήδη ικανοποιήσει το 79,8% των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους για το τρέχον έτος.

Μοιράσου το άρθρο!