Κόσμος

29/12/2013 - 08:11

Στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ ο πρόεδρος της Κίνας

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε σε ένα κατάστημα δημοφιλούς αλυσίδας φαγητού στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος περίμενε κανονικά στην ουρά, πλήρωσε για το φαγητό του και κουβέντιασε εύθυμα με τους έκπληκτους πελάτες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ευρύτατα στον ιστότοπο Sina Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, και επιβεβαιώθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι εικονίζεται να περιμένει στην ουρά για το φαγητό του και να ποζάρει για φωτογραφίες, χωρίς όπως φαίνεται να περιβάλλεται από τους σωματοφύλακες και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που συνοδεύουν συνήθως τις επισκέψεις των κορυφαίων ηγετών.

Τέτοιες κινήσεις, αν και θεωρούνται πολύ συνηθισμένες σε δυτικές χώρες, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες για τους κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι περισσότερο συνηθισμένοι σε σενάρια τα οποία έχουν επιμελώς σκηνοθετηθεί από το σκέλος προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αφότου ανήλθε στην εξουσία ως επικεφαλής του κόμματος, το Νοέμβριο, και ως πρόεδρος της χώρας, το Μάρτιο, ο Σι έχει ζητήσει από τους αξιωματούχους να περιορίσουν τις σπατάλες και την πολυτέλεια και να έρθουν κοντά στο λαό, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό πως το γεύμα του Σι, το οποίο αποτελούνταν από ψωμάκια ατμού, τηγανητό συκώτι και λαχανικά "στιρ-φράι", κόστισε 21 γουάν (2,5 ευρώ). Το Reuters επισημαίνει πως απείχε πολύ από τα ακριβά συμπόσια για τα οποία είναι γνωστοί οι Κινέζοι αξιωματούχοι.

"Ο θείος Σι δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος του λαού. Εγκρίνω", έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

Μοιράσου το άρθρο!