Κόσμος

07/01/2014 - 17:47

Στο εδώλιο η πριγκίπισσα της Ισπανίας για φορολογική απάτη

style="text-align: justify;"> 
Κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος απάγγειλε ισπανός δικαστής στη μικρότερη κόρη του επί 38 χρόνια βασιλιά Χουάν Κάρλος, Κριστίνα, στη τελευταία πράξη του δράματος για τη διαφθορά και την προκλητική χλιδή των μελών της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Καθώς η χώρα προσπαθεί να εξέλθει από τον κυκεώνα της οικονομικής ύφεσης, η μοναρχία βλέπει τη δημοτικότητά της να φθίνει έπειτα από μία σειρά αποκαλύψεων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, φοροδιαφυγή αλλά και πολυτελούς τρόπου ζωής τη στιγμή που η ανεργία στους ισπανούς πολίτες χτυπάει κόκκινο.
 
«Γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς  για το φαγητό, τα ρούχα και τα κοσμήματά τους;» αναρωτιούνται αγανακτισμένοι οι Ισπανοί. Τόσο μεγάλος είναι ο θυμός των Ισπανών που ο βασιλιάς ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη ότι θα αποχωριζόταν το υπερπολυτελές γιοτ του, αξίας περίπου 21 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το κόστος της συντήρησής του, όπως ανακοινώθηκε, δεν συνάδει με τη λιτότητα που έχει επιβληθεί στους πολίτες. Έναν χρόνο νωρίτερα  ο Χουάν Κάρλος είχε πάει για σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα, το οποίο κόστισε περίπου όσο το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός Ισπανού.
 
Η δημοτικότητα του θεσμού της μοναρχίας αγγίζει ιστορικά χαμηλά: σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να παραιτηθεί από τον θρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 44,7%,  Μόλις το 41,3% των ερωτηθέντων είχε θετική ή πολύ θετική άποψη για τον βασιλιά, ενώ πριν από δύο χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 76%.
 
Ο Χουάν Κάρλος στο παρελθόν ένας από τους πιο δημοφιλείς μονάρχες στον κόσμο κυρίως εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε στον εκδημοκρατισμό της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του '70, μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Ωστόσο,  καθώς η οικονομία της Ισπανίας κατέρρεε μαζί της κατέρρεε και η συμπάθεια της κοινής γνώμης προς τη μοναρχία. Τώρα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκεται η 48χρονη κόρη του Χουάν Κάρλος, Κριστίνα, η οποία κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον των Αρχών στις 8 Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά που άμεσο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας εμπλέκεται στην έρευνα για διαφθορά εναντίον του Ινιάκι Ουρδαγαρίν, συζύγου της πριγκίπισσας.
 
Ο 45χρονος πρώην παίκτης της ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας το διάστημα 2004-2006 υπήρξε πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Νόος. Ο Ουρδαγαρίν και ο συνέταιρός του, Ντιέγκο Τόρες, φέρονται ύποπτοι για υπερχρέωση των υπηρεσιών που παρείχαν, προκειμένου αφενός να απαλλάσσονται από φόρους και αφετέρου να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ο Ουρδαγαρίν χρησιμοποιούσε βασιλικά καταλύματα προκειμένου να κλείσει τις επαγγελματικές του συμφωνίες μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης της οποίας προΐστατο. Οι Αρχές ερευνούν την ανάμιξη της κόρης του Χουάν Κάρλος  στις παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της, που κατηγορείται  για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους. Πρόσφατα το ισπανικό Δημόσιο  κατάσχεσε ακίνητα που ανήκαν στον βασιλικό γαμπρό.
 
πηγή: www.tovima.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!