Skip to main content
|

Συμφωνία-μαμούθ Πούτιν -Ερντογάν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη όπου ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον Ταγίπ Ερντογάν, με αμφότερους τους δύο ηγέτες να εκφράζουν βούληση για ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων.


Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Πούτιν και Ερντογάν, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Μπεράτ 'Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν, όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream.

Μιλώντας για τον Turkstream, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ώστε να επισπευστεί η διαδικασία, γεγονός που φάνηκε και με την υπογραφή που έβαλαν οι δύο υπουργοί Ενέργειας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του δήλωσε ότι ισχύει η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες και τόνισε ότι η ρωσική πλευρά δέχθηκε το τουρκικό αίτημα για έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το θέμα του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Βλ.Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία Gazprom και η τουρκική Botas.

Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε -ενώ δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

«Είναι απόλυτη η πίστη μου στο ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ομαλοποίηση των τουρκορωσικών σχέσεων» είπε ο Ερντογάν και έκανε λόγο για σχέσεις που περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, την πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
 
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι περί τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί το διμερές Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η μεικτή Ρωσοτουρκική Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκαν και άλλα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην περιοχή».

Είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας το ζήτημα της Συρίας, καθώς και τις επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο συριακό έδαφος.

«Εξετάσαμε τη συνεργασία που μπορούμε να κάνουμε, ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή να έχουν το συντομότερο δυνατόν ειρήνη» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστούν τα υπουργεία Εξωτερικών, η στρατιωτική ηγεσία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο 'Ακουγιου της Μερσίνας από ρωσική εταιρεία, ο Ερντογάν δήλωσε πως πως συμφωνήθηκε να επισπευστεί η διαδικασία και τόνισε «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα καλύψουμε την απώλεια χρόνου που είχαμε».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση έλαβε σήμερα μια απόφαση με βάση την οποία θα αρχίσει και πάλι η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και άλλων οπωροκηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, είπε, «η ρωσική αγορά άνοιξε και πάλι για τους Τούρκους συνεταίρους μας».

Σημείωσε επίσης ότι το ύψος των εισαγωγών της Ρωσίας από την Τουρκία στα είδη αυτά κατά το έτος 2015 ήταν αυτό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναφερόμενος σε θέματα Ενέργειας ο Πούτιν ανέφερε πως θα συνεχιστεί το έργο στο 'Ακουγιου, τονίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων, θα είναι για την Τουρκία ένας νέος κλάδος. Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στη Ρωσία περίπου 200 Τούρκοι φοιτητές ως ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια.

«Εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως το Διάστημα» είπε ο Πούτιν.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία και η Τουρκία είναι υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία το συντομότερο δυνατόν. Αναφερόμενος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είπε πως «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Χαλέπι, ο Πούτιν είπε οι Αμερικανοί «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δεχθούν» τη ρωσική πρόταση περί απομάκρυνσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου στρατού από την περιοχή αυτή, και επεσήμανε ότι «ελπίζω αυτό το θέμα να είναι ένα από τα αντικείμενα των συνομιλιών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στη Γενεύη».

Τέλος ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ο Πούτιν είπε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή με συγκεκριμένα σχέδια και τόνισε ότι αμφότερες οι πλευρές έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις.

 

tovima.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία