Κόσμος

02/07/2013 - 07:22

Τελεσίγραφο του στρατού στον Μόρσι: «Σεβάσου τη λαϊκή βούληση»

Τ

ην παρέμβαση του στρατού προκάλεσαν οι χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Έτσι, τη Δευτέρα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων της χώρας διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Σημειώνεται ότι ο στρατός καθ' όλη τη διάρκεια των αναταραχών στην Αίγυπτο που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ έπαιξε «μεταβατικό» ρόλο, διατηρώντας την εξουσία μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών του Ιουνίου του 2012.

Παρά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων με τους στρατηγούς, οι οποίοι ήταν παντοδύναμοι κατά την περίοδο που ο Μουμπάρακ βρισκόταν στην εξουσία (ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος βρισκόταν σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για σχεδόν 30 χρόνια), οι ανώτατοι αξιωματικοί ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τις κινήσεις του ισλαμιστή προέδρου.

Ξέσπασμα χαράς στην πλατεία Ταχρίρ

Ένα ξέσπασμα χαράς ακολούθησε της ανακοίνωσης αυτής του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου από τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Μόρσι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου παρουσιαζόταν στην τηλεοπτική οθόνη κατά την ανάγνωση της ανακοίνωσης της διοίκησης των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν θα υπάρξει πραξικόπημα», λέει η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα - το κόμμα το Μόρσι- φαίνεται πως υποβαθμίζει το τελεσίγραφο του στρατού, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί πραξικόπημα.

«Το να εκδηλώσει ένας κρατικός θεσμός πραξικόπημα εναντίον του προέδρου δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Γιάσερ Χάμζα, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και συνέχισε λέγοντας:

«Κάθε δύναμη που εναντιώνεται στο Σύνταγμα απευθύνει μια πρόσκληση να επικρατήσει η υπονόμευση και η αναρχία».

«Όλοι απορρίπτουν την τοποθέτηση των ένοπλων δυνάμεων», είπε ο Χάμζα στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. «Οι λύσεις (που θα δοθούν) πρέπει να συνάδουν με το συνταγματικό πλαίσιο. Η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων έχει τελειώσει».

Πάντως ο Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ σήμερα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δίχως να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Μοιράσου το άρθρο!