Κόσμος

07/03/2013 - 06:19

Θρηνούν για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες - Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο

Θρηνούν για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες - Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο

 

«Στις 4.25 το απόγευμα απεβίωσε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Επί σχεδόν δύο χρόνια έδωσε μάχη με την ασθένειά του, συνοδευόμενος από την αγάπη και τις προσευχές του λαού μας, αλλά και την απόλυτη αφοσίωση των συνοδοιπόρων του και την αγάπη της οικογένειάς του», ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης ώρας Ελλάδας) ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για να καταλήξει καλώντας το λαό: «Λαϊκή ενότητα, λαϊκή ενότητα».
 
Με την είδηση του θανάτου (από καρκίνο), δεκάδες χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο για να θρηνήσουν τον Πρόεδρό τους. Στον αντίποδα, από τις πλούσιες συνοικίες του Καράκας ακούγονταν τα συνεχή κορναρίσματα των πανηγυρισμών.
 
Ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Ντιέγκο Μολέρο, δήλωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να προασπίσουν την κυριαρχία και ασφάλεια του λαού της Βενεζουέλας». Στη Βενεζουέλα κηρύχτηκε επταήμερο πένθος που θα διαρκέσει και μετά την κηδεία του, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για προεδρικές εκλογές εντός 30 ημερών, με βάση το Σύνταγμα (αφού λόγω της ασθένειας ο Τσάβες δεν είχε μπορέσει να ορκιστεί). Προσωρινά καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος, Ν. Μαδούρο, που θα είναι, το πιθανότερο, ο υποψήφιος Πρόεδρος εκ μέρους του «Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PSUV).
Ο θάνατος του Προέδρου Τσάβες είναι μεγάλη απώλεια για τις χώρες και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, εξ ου και οι αντιδράσεις όλων των ηγετών της περιοχής που ήδη σπεύδουν στο Καράκας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνησης της Κούβας, που κατέληγε ότι «η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξή μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες μέρες, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη». Μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν όλοι οι ηγέτες της περιοχής και από πολλές χώρες του κόσμου, ενώ διάφορα δημοσιεύματα αποδίδουν την αρρώστια του Προέδρου σε «συνωμοσία».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, πάντως, έσπευσε να αξιοποιήσει την απώλεια Τσάβες ως νέα ευκαιρία ιμπεριαλιστικής παρέμβασης για να εκφράσει ...το ενδιαφέρον για μία «νέα, εποικοδομητική σχέση με τη Βενεζουέλα», διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον τάχα «δεσμεύεται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα, σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν υποκριτικά τη «θλίψη» τους.

Μοιράσου το άρθρο!