Κόσμος

28/06/2022 - 16:34

Τουρκία: Κατοχύρωσε τον όρο «Τουρκικό Αιγαίο – Turkaegean» στην ΕΕ

Η Τουρκία ζήτησε να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια, με τους Αμερικανούς να τους λένε «όχι», κάτι που δεν συνέβη και με την Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας και, μάλιστα, η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Σε επικοινωνία του MEGA με την επιτροπή, η απάντηση ήταν ότι δεν σχολιάζονται μεμονωμένες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο της ΕΕ χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ενώ το διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

------

Οργισμένη ανάρτηση έκανε ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, με αφορμή την τουριστική καμπάνια του τουρκικού οργανισμού τουρισμού με την ονομασία «Turkaegean».

Ο κ. Μπαμπινιώτης κάνει λόγο για μείγμα παραφροσύνης και επαίσχυντης προπαγάνδας από πλευράς της Τουρκίας, τονίζοντας ότι “βαφτίζουν” το Αιγαίο “Τουρκοαιγαίο” όταν την ίδια τη ρίζα της λέξης, το “Ege” το είχαν δανειστεί από τα ελληνικά από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή και γνώρισαν το Αιγαίο πέλαγος.

Σαν τα άλλα φαιδρά κι επικίνδυνα του Ερντογάν: “η θάλασσά μας” ή “γαλάζια πατρίδα” για την Μεσόγειο Θάλασσα! Όταν τον 16ο και 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν “Θάλασσα των Ελλήνων” και “Λευκή Θάλασσα“” προσθέτει ο κ. Μπαμπινιώτης κάνοντας λόγο για διεθνή ντροπή.

Δείτε την ανάρτηση:

δ

 

Δριμεία κριτική από τον Γιώργο Κατρούγκαλο

Δριμεία κριτική στην απόφαση να γίνει δεκτό από την ΕΕ το εμπορικό σήμα Turkaegean ασκεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της», τονίζει.

 

Τι θα κάνει η Ελλάδα για να καταγγείλει το “Turkaegean”

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα στην απόπειρα της Τουρκίας να κατοχυρώσει στην ΕΕ τον όρο «Τουρκικό Αιγαίο – Turkaegean» ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα κινηθεί νομικά και θα προσβάλει αυτή τη διαδικασία».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά fora, εκτός της Αμερικής που απέρριψε σχετικό αίτημα των Τούρκων για την κατοχύρωση του όρου ως εμπορικού σήματος.

Μοιράσου το άρθρο!