Κόσμος

21/02/2014 - 14:40

Βενεζουέλα: Αποκαλυπτικό κείμενο διαδηλωτών

style="text-align: justify;"> 
Άκου και κατάλαβε. Το παιχνίδι άλλαξε στη Βενεζουέλα από χθες το βράδυ. Αυτό που ήταν ένα ξήλωμα σε αργή κίνηση που τεντώθηκε μέσα στα χρόνια ξαφνικά απέκτησε κινητικότητα. Αυτό που ζούμε σήμερα το πρωί δεν είναι πια το Βενεζουέλα στόρι που νόμιζες ότι είχες καταλάβει.
 
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, πανικοβλημένοι άνθρωποι είπαν τις ιστορίες τους για παραστρατιωτικές ομάδες, που υποστηρίζονται από την Κυβέρνηση, πάνω σε μοτοσυκλέτες να μαρσάρουν στις γειτονιές της Μεσαίας Τάξης, πυροβολώντας ανθρώπους και εισβάλλοντας μέσα σε κτίρια κατοικιών, πυροβολώντας εναντίον οποιουδήποτε έμοιαζε με διαδηλωτής. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να συλλαμβάνονται απλά γιατί διαδηλώνουν και το τοπικό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το NGO, κάνει επείγουσα έκκληση για έρευνες σε διαδεδομένες αναφορές βασανιστηρίων και κρατήσεων. Τώρα πια υπάρχουν δεκάδες σοβαρές παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Εθνοφρουρά ρίχνει δακρυγόνα κατευθείαν μέσα σε κτίρια κατοικιών. Έχουμε βίντεο με στρατιώτες που πυροβολούν πολίτες μέσα στον δρόμο. Και αυτό είναι κάτι που μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο twitter και στο YouTube, πριν διεξαχθεί κάποια επίσημη έρευνα. Τα online μέσα είναι το επόμενο "χτυπημα", μια πόλη με 650.000 κατοίκους έμεινε χωρίς ίντερνετ εν μέσω κλιμακούμενης καταστολής και αυτό το blog όπου γράφω έγινε αντικείμενο μπλοκαρίσματος στο Facebook. 
 
Σε όσα γίναμε μάρτυρες δεν ήταν “οδομαχίες”. Αυτό που είδαμε είναι ένα εκκολαπτόμενη κυβερνητική επίθεση με σκοπό να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους της.
 
Μετά τη μαζική καταστολή στους δρόμους μεγάλων και μικρότερων πόλεων της Βενεζουέλας χθες το βράδυ, περίμενα μια αντίδραση από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα σήμερα το πρωί. Καταλαβαίνω ότι με ένα ακόμα μεγαλύτερο και πρωτογενές συμβάν να συμβαίνει παράλληλα σε μια πιο σημαντική στρατηγικά χώρα, δεν θα γινόμασταν πρώτη είδηση, αλλά κλονίστηκα σήμερα το πρωί που ξύπνησα και άρχισα να ψάχνω στις ειδήσεις και δεν βρήκα...
 
Τίποτα.
 
*Το κείμενο αυτό που γράφτηκε από διαδηλωτές στην πόλη Σαν Κριστομπάλ. 
 
www.parallaximag.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!