Κόσμος

16/06/2013 - 10:37

Βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ - Δεκάδες τραυματίες - Πληροφορίες για νεκρό

Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χημικά και αντλίες νερού ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων δεκάδες είναι οι τραυματίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό.
 
Οι δυνάμεις απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή μέσα  αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.
 
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί βίντεο όπου φαίνεται αύρα της αστυνομίας να παρασέρνει διαδηλωτή και παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να τον απεγλωβίσουν, η υδροφόρα συνεχίζει κανονικά την πορεία της. 
 
Η αστυνομία έπειτα από δύο περίπου ώρες διέλυσε την κατάληψη στο πάρκο Γκεζί, ωστόσο νέο κάλεσμα για τις 4 το απόγευμα της Κυριακής απήυθηναν οι οργανώσεις ενώ οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο με σύνθημα « Ας γίνουμε ένα εκατομμύριο». 
 
Νωρίτερα τελεσίγραφο προς τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τους να εγκαταλείψουν τον χώρο εντός 24 ωρών. 
 
“Αν η πλατεία δεν εκκενωθεί οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ξέρουν τον τρόπο να την εκκενώσουν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στις θέσεις τους παρά την υπόσχεση του πρωθυπουργού να “παγώσουν” ο όποιες ενέργειες στο πάρκο Γκεζί μέχρι την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. 
 
Το κυβερνών κόμμα AKP είχε προαναγγείλει πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις με σκοπό να βγάλει στο δρόμο τη λεγόμενη “¨σιωπηρή πλειοψηφία” η οποία σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του υποστήριξε πως σε όλες τις γωνιές του χώρας εκατομμύρια Τούρκοι προσεύχονται για την κυβέρνησή του, κάνοντας λόγο για “σχέδιο συνωμοσίας” και “παγίδα” που έστησαν ομάδες τις οποίες δεν καθόρισε, οι οποίες είχαν σκοπό να πλήξουν τη σταθερότητα στη χώρα. 
 
πηγη: newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!