Κόσμος

24/05/2013 - 06:09

Βρετανός μουσουλμάνος ο ένας δράστης της δολοφονίας στο Λονδίνο

Βρετανός μουσουλμάνος ο ένας δράστης της δολοφονίας στο Λονδίνο

Ο νιγηριανής καταγωγής Μάικλ Ολουμίντε Αντεμπολάτζο είναι ένας εκ των δραστών της δολοφονίας του βρετανού στρατιώτη στο Λονδίνο, όπως διέρρευσε στα βρετανικά ΜΜΕ. Τόσο αυτό όσο και ο συνεργός του ήταν «γνωστοί των βρετανικών Αρχών ασφαλείας», αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί πόσο «γνωστοί» ήταν και εάν θεωρούνταν ικανοί να λάβουν μέρος σε τρομοκρατική ενέργεια ή εάν ήταν «περιφεριειακοί ύποπτοι» ή απλώς υποστηρικτές της πρακτικής ισλαμιστών τρομοκρατών.

Ο 28χρονος είναι Βρετανός νιγηριανής καταγωγής και όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως ένα «έξυπνο και πνευματώδες άτομο». Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1984 στη Βρετανία και προέρχεται από μια χριστιανική οικογένεια νιγηριανών μεταναστών, αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο το 2001. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς μέχρι το 2005, ενώ μετά συνέχισε να ζει στη περιοχή γύρω από το Γούλγουϊτς, μοιράζοντας στο δρόμο φυλλάδια με ισλαμικό περιεχόμενο.

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο όπου ο Αντεμπολάτζο κραδαίνει ένα ματωμένο μαχαίρι παραληρώντας. Ο 28χρονος ακούγεται να κραυγάζει «Αλλάχου Ακμπαρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) και να λεει πως διέπραξε το φόνο επειδή «βρετανοί στρατιώτες σκοτώνουν καθημερινά μουσουλμάνους», ενώ κατόπιν το παραλήρημα του συνεχίστηκε με τον ιδιο να φωνάζει «πιστεύετε πως οι πολιτικοί θα πεθάνουν; Όχι. Αυτοί που θα πεθάνουν θα είναι ο μέσος πολίτης, όπως εσείς και τα παιδιά σας. Οπότε, ας τους ξεφορτωθείτε. Ζητήστε τους να φέρουν πίσω τους στρατιώτες, προκειμένου να ζήσετε σε ειρήνη».

Εντωμεταξύ, εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη πως τόσο το όνομα του 28χρονου, οσο κι αυτό του δεύτερου υπόπτου (που ακόμη παραμένει ανώνυμος) ήταν γνωστά στις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες. Όμως, όπως σημειώνει ο βρετανός αναλυτής του BBC, Ντομινίκ Κασιάνι, «το γεγονός ότι γνώριζαν την ύπαρξη των δυο δραστών, δεν ξεκαθαρίζει το τι ακριβώς ήξεραν για τη δράση τους. Οπότε απομένει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: οι Μυστικές Υπηρεσίες γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για τους δράστες, ή μήπως αρκετά ώστε να δικαιολογείται μια περαιτέρω έρευνα για αυτούς ; Γιατί αν μπορουσαν να σταματήσουν έστω τον έναν από τους δυο, τότε αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ σημαντικό για την κατάληξη της υπόθεσης».

Ο Αντεμπολάτζο και ο συνεργός του νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε νοσοκομείο, αφού τραυματίστηκαν από πυρά αστυνομικών κατά τη σύλληψη τους την Τετάρτη, λίγο πριν τις 3.00 τομεσημέρι (τοπική ώρα - 5.00 το απόγευμα  ώρα Ελλάδος), στη περιοχή Γούλγουϊτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, λίγο αφού είχαν αποκεφαλίσει έναν βρετανό στρατιώτη, το όνομα του οποίου ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

 

πηγη:tovima.gr

Μοιράσου το άρθρο!